Citat:
În prealabil postat de ioanna
Cornel Urs a spus ca a purtat discutii cu vecinii sai penticostali si ca a sesizat la ei o stare de excitatie psihica. Eu i-am replicat ca stressul sau problemele zilnice pot duce la stari contradictorii. N-am discutat de „vorbirea in limbi” sau ce fac penticostalii in cadrul cultului lor. Dar daca tot m-ai intrebat, iti spun ce cred. Teoretic, mi se pare ca „staruinta” penticostala se vrea a fi tinderea spre starea de trezvie, unirea mintii cu inima si linistire deplina a omului in Dumnezeu prin rugaciuni scurte (monologistos), a trai experienta Sf. Apostol Pavel (Galateni 2:22), insa practic se identifica cu un procedeu mecanic in scopul promovarii extazului si cautarii de stari mistice superioare, din dorinta de a “poseda” harul Duhului Sfant, deci o rugaciune activa, dominata de efort, nu o rugaciune efectiva, in care se manifesta harul. Practica s-a impamantenit datorita ignorantei teologice. Cand dorinta se transforma insa in obsesie, cand devine un scop in sine, Ispititorul se infiltreaza in psihismul tau ajungand sa traiesti intr-o lume inchisa. E plin youtube-ul cu manifestarile unora de peste ocean, care exersand tehnici nepermise de cercetare, de explorare a sinelui, au deschis usa raului invitandu-l in viata lor.
|
da, este adevarat, modul lor de inchinare complet diferit de ce avem noi in Ortodoxie (rugaciuni linistite, cu toata seriozitatea) este unul exaltat si asta si-a pus amprenta asupra psihicului lor, deteriorandu-l..
permiteti-mi sa nu fiu de acord cu ce ati spus, ca tipul lor de rugaciune este unul de tip mecanic dar totusi o incercare de ajunge la o stare de trezvie, pentru ca daca ar fi doar asa, ar fi inca bine!
modul cum se roaga ei are numeroase similitudini cu practicile oriental-hinduse (rostirea de mantre).
puteti intreba orice penticostal, ce fac ei acolo cand staruie dupa Duhul Sfant: vi se va raspunde ca sunt invatati sa repete la nesfarsit un cuvant prestabilit, ori asta nu e rugaciune ci o blocare a mintii, pentru a putea patrunde duhuri necurate (ei isi inchipuie ca e Duhul sfant).
http://www.odaiadesus.ro/personala.html