Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Lărgirea orizontului cultural bisericesc nu e calea cea mai scurtă și sigură spre mântuire, fiidcă nu există nicio cale scurtă și cu atât mai puțin sigură, în afară de mucenicie. Nu-i nici măcar obligatoriu să te instruiești, dar poate fi o expresie a bunului simț mai ales atunci când te implici în dezbateri publice. În rest, este doar o extensie a iubirii ca stare a ființei cu o componentă cognitivă implicită. Dacă ai fost vreodată îndrăgostită înțelegi mai ușor lucrurile astea.
Sursele de primă mînă sunt multe și diverse, depinde în ce zonă ți-ai identificat talantul, ce vrei să-ți lămurești și cât te duce capul. În privința ta, primele două condiții îmi sunt necunoscute.....
|
Multumesc pentru raspuns; este asa cum mi-l imaginam... ambiguu.
Dar, Mihailc, lasa-ma pe mine, ca stiu eu ca eu sunt proasta si tu esti neintrecut de destept; vorbeste in continuare cu eliza-georgiana, ca tare frumos iti mai raspunde.
Permite-mi totusi sa te contrazic intr-un punct: este chiar obligatoriu sa te instruiesti, daca e sa dam crezare Sf. Petru, care spune:
4.
Prin care El ne-a hărăzit mari și prețioase făgăduințe, ca prin ele să vă faceți părtași dumnezeieștii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume.
5. Pentru aceasta, puneți și din partea voastră toată sârguința și adăugați la credința voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunoștința,
6. La cunoștință: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia;
7. La evlavie: iubirea frățească, iar la iubirea frățească: dragostea.
(I Petru, 1)
Eram totusi interesata de sursele de prima mana, despre care pomenesti, caci, se pare ca ai altele decat
"murăturile teologice servite de blogurile ortodoxiste". Daca asta numesti "extensie a iubirii" si "extensie a bunului simt", atunci prefer sa ma duc la batranul Cleopa si sa ma invete el, ca si pana acum.
In ceea ce priveste "cat ne duce capul", are grija Dumnezeu de noi, in masura in care suntem dispusi sa ne despartim de pacate si sa Il urmam. Conditia este dragostea. Dar si diavolul mareste capacitatea de intelegere si mai ales memoria celor, care i se supun, prin inversare de energii.
"
Și a lăudat stăpânul pe iconomul cel nedrept, căci a lucrat înțelepțește. Căci fiii veacului acestuia sunt mai înțelepți în neamul lor decât fiii luminii." (Luca 16,8)
Daca "prostia" omului merge mana in mama cu smerenia, atunci "desteptaciunea" merge mana in mana cu mandria.
Pomul dupa roade se cunoaste, si omul dupa vorba.