02.02.2013, 20:14:08
|
|
Citat:
În prealabil postat de leonte
Astazi cei ce pleaca la manastire, unii socotesc ca au chemare pentru o viata inalta, altii se duc pentru confortul pantecelui si siguranta zilei de maine. Doar putini sunt cei care socotesc ca asa se va lipsi lumea de un ticalos. Ideea de viata inalta in straie alese este o vrajeala a mandriei din oameni. Singura viata inalta este a celor ce-si plang pacatele nestiuti de nimeni.
|
Eu nu m-as duce la manastire pentru ca mie mi se pare imposibil sa traiesti fara iubire, si nu atat a primi cat a oferi, si cand spun asta ma refer la sensul cel mai frumos si decent. In legatura cu subiectul propriu-zis, referitor la rasofor am gasit asta: Al treilea stadiu este la îmbrãcarea hainei monahale (rasofor) si pânã la tunderea în monahism.
La trecerea în rândul rasoforilor se va oficia slujba din Molitfelnic, potrivit rânduielilor. Candidatul este tuns ca rasofor, i se schimbã numele, i se dã rasã, culion, camilafcã, centurã si metanie. Acum, rasoforul (rasofora) trebuie sã aibã o sporitã îndrumare si supraveghere în viata monahalã si anume:
Sã pãzeascã pravila Bisericii si cele sapte Laude, viata de obste, smerenia, tãcerea, portul modest si cuviincios si, mai ales, sã aibã în tot timpul rugãciunea lui Iisus în gurã, în minte si în inimã, nevoindu-se a-si împreuna lucrul cu rugãciunea.
Rasoforului (rasoforei) i se pot încredinta, dacã este destoinic(ã), si ascultãri deosebite.
Starea de rasofor dureazã cel putin sase luni si cel mult trei ani.
Potrivit canoanelor 19 Ancira si 18 al Sfântului Vasile cel Mare, rasoforul care pãrãseste mãnãstirea, în cazul cã se cãsãtoreste, i se oficiazã numai cununia a douã si nu poate fi hirotonit preot. Deci se pune problema parasirii manastirii si chiar a casatoriei...
|