View Single Post
Vechi 03.02.2013, 21:06:51
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Era in al doilea mesaj, dar eu cred ca au legatura si aceste lucruri, pentru ca daca adogmatismul si ecumensimul tin de alunecarea de stanga, cei ce le combat cad cateodata in alunecarea de dreapta, ca stilistii. Sau cum spunea Cuv. Paisie Aghioratul (cred), ca sunt doua fete ale aceleiasi monede.
Nu apucasem sa vad mesajul ala. Pare interesant articolul pr. Andreicut, o sa il citesc imediat ce o sa am mintea ceva mai putin obosita.

In ceea ce priveste stilismul si ecumenismul ca aspecte diferite ale unui fenomen unic, e o idee ce poate fi demonstrata si prin apelul la predania ortodoxa pe care o ilustreaza pr. Sofronie: Orice cadere in viata duhovniceasca e indisolubil legata de o cadere in planul dogmatic si invers. Cum si stilismul si ecumenismul sunt caderi duhovnicesti, rezulta ca ambele sunt legate de o conceptie gresita in plan dogmatic. Pana la urma ambele se refera la neintelegerea a ceea ce este Biserica, intelegere care, daca stam sa citim, a inceput sa se piarda (si) in spatiul rasaritean inca dinainte de curentul ecumenist. Ilustrativa in sensul asta e si falsa invatatura, foarte raspandita de altfel, conform careia Biserica a fost intemeiata la cincizecime.

Last edited by VladCat; 03.02.2013 at 21:09:21.
Reply With Quote