Citat:
În prealabil postat de ioanna
Daca nu sunt valide in erezie, nu inteleg de ce dezbatem noi practica lor cultica.
Apreciez insa munca lui Daniel, nu stiam ca sunt atatea "probleme" :)
Mi se pare totusi prea darnic cu anatemele, nu aruncam noi anateme.
La el nu-mi place un singur lucru, apelativul de "iubite frate apostat". Nu-l suspectez ca o spune in sens ofensiv, dar totusi, s-ar putea abtine. Daca omul n-a fost niciodata ortodox, nici macar botezat ortodox,de ce sa-l faci apostat? Acela-i un posibil ortodox, nu apostat. Ca sa apostazieze ar trebuie sa aiba convingeri si sa renunte la ele, sa-si incalce legamantul.
|
Asa este, nu are importanta prea mare, dar nu eu am adus acestea in discutie. Daniel a enumerat erorile, iar eu am intervenit doar pentru a explica, pentru ca userul catolic incepuse cu atacurile sale neadevarate.
Anatemele sunt de doua feluri, impotriva unor oameni si impotriva unor erezii. Impotriva oamenilor un credincios nu poate da o anatema, e pacat, doar Sinodul da anatema. In schimb toate ereziile sunt anatemizate, atat cele stabilite de sinoade, cat si cele ce contrazic revelatia. Cum am mai spus, nu stiu daca impartasirea fara spovedanie intra la erezie, eu nu o bag in seama pentru ca nu e importanta.
Apostat e cel ce se converteste de la ortodoxie sau devine ateu.