Citat:
În prealabil postat de glykys
Draga Leonte, eu am spus numai ce am vazut si ce vad saptamanal la preotii din biserica la care merg. Se straduiesc sa ii slujeasca Domnului si oamenilor, si sunt oameni jertfitori. Mai au pana la desavarsire, fireste, au si ei neputintele lor, dar sunt ai nostri si ii iubim asa cum sunt. Acum nu stau sa iscodesc: oare pentru ce fac asta? oare cum ii rasplateste Dumnezeu, oare se gandesc la vreo rasplata?
|
Sunt intru totul de acord cu faptul ca se jerfesc, dar tocmai asta e problema pe care incercam eu sa o semnalez. Nu orice jerfa este la fel de valoroasa. De aceea am zis ca exista munca fara paine, adica jerfa inutila, din punct de vedere al roadelor.
Am sa iti dau un alt exemplu, in care nu sunt implicati preotii. Exemplul pe care il am in gand este sarbatoarea Cuvioasei Parascheva. Stim cu totii ce se intampla la Iasi in acea zi. Ori de cate ori am privit la TV, reportaje si stiri despre eveniment, am vazut un comportament ca al unor oameni care stau la coada la unt, nu ca al unor crestini care se jerfesc pentru aproapele. Caci nu exista vreun altfel de jerfa pentru Hristos, decat jerfirea pentru aproapele. [
Fie ca iti pui viata ca sa le aduci fratilor tai vestea Evangheliei, fie ca te asociezi cu un vecin aflat in neputinta sau nedreptatit, beneficiarul imediat este tot aproapele, iar rasplata divina este o nadejde si nu o garantie contractuala.]
Si in acest caz, al praznuirii cuvioasei maicii noastre Parascheva, ma intreb ce cauta acolo niste oameni,
foarte foarte multi, care nu dau nici un fel de dovada ca ar fi inteles crestinismul, dar cu toate astea abia asteapta sa atinga racla/sfintele moaste. Ca sa nu mai vorbim despre un alt fenomen idolatru din biserica ortodoxa: bazaconiile scrise pe pomelnicile. Oare nu cumva avem de-a face cu dovezi de un comportament total necrestin? Care este motivatia acestor oameni? Pentru ce vin la biserica? Pentru ce platesc pomelnice? Nu cumva se confunda puterea lui Dumnezeu cu
pestisorul de aur, iar biserica devine
lampa lui Aladin?
Cum s-a ajuns ca un astfel de comportament sa fie specific unei majoritati covarsitoare, iar nu unor besmetici rasleti pe ici pe colo? Nu cumva este intretinut de preotii parohi, fie din ignoranta, fie din motivatii financiare?
As vrea sa aud de un preot care predica enoriasilor ca toti banii dati de la biserica sunt ca o carpa lepadata inaintea lui Dumnezeu, daca nu e insotita de iubirea de vrajmasi, de binecuvantarea celor ce te blastama, de a intinde obrazul atunci cand esti lovit sau scuipat. Caci
Dumnezeu nu vrea banii nostrii, daca nu sunt din inima curata. Eu sunt convins ca,
PARADOXAL, acea parohie ar deveni cea mai bogata si mai renumita.
Si pentru a fi incredintata ca nu sunt un anarhist iata un preot pe care imi doresc sa il pot intalni, mai inainte de a muri. Imi doresc sa primesc o binecuvantare de la el si sa-l rog sa imi permita sa-i sarut mana si sa-i ofer macar o cana cu apa limpede, daca nu mai mult.
http://www.youtube.com/watch?v=uE_xCrfrFlc
Si nu pentru proiectul caritabil pe care l-a demarat, ci pentru ceea ce vad in privirea lui, pentru ceea ce aud din glasul lui si pentru nadejdea din inima sa, care prea rar mi-a fost dat sa o vad: "Putem creste 30 de copii si avem 117..." Este clar ca omul acela nu face P.R. pentru imaginea unei institutii publice. Este clar ca
dragostea de aproapele e motivatia lui, iar nu frica de iad. Si daca tot am vorbit despre
frica de iad, stim cu totii proverbul: "De ce ti-e frica, chiar de aceea nu scapi!"