În prealabil postat de Mihnea Dragomir
"Tatal nostru" este aproape de finalul Liturghiei Darurilor. Ar fi preferabil ca sa se faca cheta la Liturghia Cuvantului, cel mult la inceputul Liturghiei Darurilor. Iar la strana, de ce se tulbura cantarea ? Cei de la strana sunt scutiti de cheta, obolul lor dat Domnului este slujba de psalti.
Da, dar si unii de la strana vor sa dea bani...
Dupa slujba se cara toti, nici nu asteapta Amin-ul final. Se inchide la non-stop, trebuie incalzita mancarea, alte binecuvantate motive.
Depinde...unii da, pleaca. Altii raman pana la sfarsit, chiar si la parastase
Asta ar fi o solutie, dar nu pentru o parohie in care toti cartesc. Ei vor spune ca se iau bani pentru anafura. Ca atare, cine nu ia anafura, nu marca nimic la tavita.
Alta acum!
Aia e, de regula, cutia milei. Cel putin in principiu, e pentru saraci, nu pentru buna functionare a parohiei.
Dar se poate pune o tablita cu scopul cutiei.
Pai, in mod normal, tavita ajunge chiar la ea. Altfel cum, ii vedeti pe romani dand telefon sa se programeze cu portofelul ?
Da, tavita ajunge, dar una este sa circule unul prin sala si sa tulbure, si alta sa se duca omul direct la persoana cu finantele, la sfarsitul slujbei.
Daca acel cosulet cu banii nu este bine tinut de cineva, atunci acela e un cosulet din care se ia, nu se pune.
In biserica de regula nu se ia nimic. Macar in biserica.
Sa reciteasca parabola cu banutii vaduvei. Iar cine nu are de loc, sa plateasca altfel Domnului: cantand la strana, batand covoarele, distribuind mancare saracilor, etc. E mult de lucru intr-o parohie.
E alta categorie. Cel putin la catolici, zeciuiala nu dispenseaza de cheta. Cheta este un lucru cu scop definit, neobligatoriu, nu intra la porunca a 5-a, pe cand zeciuala (adica transferul bancar al unei sume) intra la bugetul Bisericii, e obligatorie si materie grava.
Stai ca n-am inteles asta. Da, am observat ca la catolici se aduna in biserica si exista si contributiile de la salarii. Dar nu prea inteleg de ce doua sume. La noi exista banii pentru intretinerea bisericii. Punct. Pentru alte scopuri in unele biserici exista cutia milei, iar in altele nu exista, dar solicita preotul explicand scopul (ex. pentru ajutorarea unor cazuri speciale). Depinde de biserica si de preot.
Unde ati intalnit scris asta ? In Biblie, in niciun caz.
Nu stiu, eu ma gandesc in astfel de cazuri mereu, la scena in care Iisus s-a suparat (singura data in care chiar a fost violent) si a alungat cu biciul pe cei ce faceau afaceri in biserica (n-am inteles insa cine erau acestia de fapt).
Si parca banul era...Mamona si n-are treaba cu credinta.
Deci, parerea mea e ca tot in timpul slujbei trebuie sa se faca cheta. Dealtfel, asta e si experienta celor care se ocupa de cheta, fiindca probabil ca au ramas de destule ori cu buzele umflate facand cheta in afara slujbei si strangand bani de o inghetata. Pe de alta parte, de acord, "Tatal nostru" nu e cel mai potrivit moment. Sunt altele cand preotul e in altar si se poate face cheta.
|