Subiect: Holocaustul
View Single Post
Vechi 07.02.2013, 13:47:06
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Decebal: În limba țigănească cuvântul "r(r)oma" nu definește numele etniei țigănești, ci înseamnă "om" sau "omule" [...]Nu știu pe la dumneata dacă țiganii vorbesc cumva rromanește, dar pe unde știu eu țiganii care vorbesc în limba lor maternă vorbesc țigănește.
Cuvantul „tigan” nu exista in limba lor, exista in limba romana si nu e un cuvant peiorativ, insa eu m-am obisnuit sa folosesc neologismul „rom”, ce in limba romana desemneaza aceeasi etnie pe care o desemneaza si cuvantul tigan. Sunt destui care se autodefinesc ca romi,la fel cum unii prefera sa fie numiti tigani. Chiar nu e nevoie sa-mi atragi atentia de fiecare data cand scriu „rom” si nu „tigan”, din moment ce intelegi la cine ma refer si nici nu e gresita utilizarea acestui cuvant. Nu am afirmat ca limba romana e limba materna a romilor, aceea e doar o insinuare tendentioasa de-a ta.
Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
De acord ca multi evrei din Basarabia si Bucovina au fost deportati in Transnistria de autoritatile romane! Insa in nici un caz aceasta actiune nu poate fi catalogata ca "holocaust""! Holocaust inseamna o actiune coordonata si deliberata de suprimare fizica a unei anumite populatii! Ori asa ceva, pe teritoriul controlat de guvernul roman, nu a existat! Trebuie sa fim foarte atenti la termenii folositi, pentru a respecta realitatea istorica!
Holocaustul a fost un fenomen sociopatologic ce a presupus expulzarea si uciderea in masa a unui grup etnic. N-am stiut ca pentru tine Holocaust e doar uciderea propriu-zisa nu si implicarea in „drumul spre ucidere”. Daca i-ai adunat pentru a fi trimisi in lagar (nu cele hitleriste) inseamna ca nu ai fost partas la Holocaust, pentru ca nu i-ai ucis tu? Tu uiti ca Transnistria a fost sub administratie romaneasca. Nu poti culpabiliza doar partea germana pentru prigonirea evreilor din Basarabia si Bucovina. Ce e de subliniat e ca noi n-am expulzat si omorat evreii romani, din Vechiul Regat,ci i-am deportat pe cei din teritoriile noi (Bucovina, Basarabia), deci din punctul asta de vedere ne deosebim de multe tari care si-au predat proprii cetateni (evrei) nemtilor.

Last edited by ioanna; 07.02.2013 at 15:18:19.
Reply With Quote