Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Asta pe de o parte. Pe de alta parte, cercetati putin ce inseamna botezul si ce inseamna spovada. La botez actioneaza Duhul Sfant, nu eu; eu sunt incredintata Domnului de catre parintii si nasii mei. La spovada sunt eu insami, fata in fata cu Isus Hristos caruia-I marturisesc pacatele mele si ma caiesc pentru ele. Eu imi fac cercetarea cugetului, eu Il rog pe Duhul Sfant sa ma lumineze sa inteleg ce e pacat si ce nu, eu marturisesc pacatele etc. Spovada si Sfanta Impartasanie sunt sacramente in care mintea, cugetul, inima mea se indreapta catre Creator si Mantuitor; este un dialog pe care-l avem cu Domnul nostru. Botezul e un sacrament in care noi suntem incredintati Domnului, iar El ne primeste. Nasii si parintii se angajeaza sa-l invete pe noul membru al Bisericii viata de credinta.
Deci, daca aveti argumente ca punctele insirate de initiatorul topicului sunt erezii am putea continua. Pana acum avem 2 minciuni: cea referitoare la Neprihanita Zamislire si cea referitoare "nici un fel de spovada".
|
Doamne ajută.
Suflete, la spovedanie, nu e tot Duhul Sfânt ce lucrează prin preot, la fel ca la botez? E! La fel cum la botez ești încredințată de nași și părinți la botez, ești încredințată de preot, la spovedanie, prin el, e dezlegare de păcate. Care e rolul botezului? Ștergerea păcatului strămoșesc, și nașterea omului din nou, prin har și pregătirea pentru mirungere. Care e rolul spovedaniei? Ștergerea păcatelor săvârșite până atunci, și pregătirea pentru împărtășanie. Deci nu se poate una fără alta, botez mirungere și spovedanie împărtășanie. În ambele noi nu putem face nimic, ci harul Duhului Sfânt lucrează prin preotul lui Hristos. Nu stăm să ne gândim ce e păcat și ce nu, că noi nu știm. Și indiferența, de exemplu am văzut un eretic mormon ce învăța că pe lângă biblie este și cartea lui mormon. Și noi ce facem? Suntem indiferenți, că suntem grăbiți, că aia că aia. Nu. Ne oprim și spunem Adevărul. Cu smerenie, blândețe, Iubire. Chiar dacă întârziem nu știu unde. Dacă nu facem nimic, e păcat. Am fost indiferenți față de Adevăr, nu am mărturisit pe Hristos, ba chiar ne-am lepădat de el, când ne-a chemat la nuntă, am spus că ne-am luat o pereche de boi, sau am spus că ne căsătorim, sau am spus altele, așa scrie în Biblie. Ei vedeți? Ce subțiri pot fi păcatele?
Și ar mai fi de spus că la Împărtășanie, nicidecum mintea și cugetul și inima se îndreaptă spre Creator, ci Creatorul se îndreaptă către cele menționate. Înțelegi, surioară nutucutu? Tu doar accepți ce e o taină. Nu o poți explica, că e o taină. Doar cum se face taina, cum se rânduiește, când, de cine, aici să fie atenția noastră. Că diavolul stă în amănunte. Și așa ne fură mințile și sufletul pentru iadul cel gătit lui.
Nici un copil, la fel cum la naștere, nu are habar ce este botezul, nici la 7 ani nu are habar ce este spovedania, ce este mirungerea, ce este împărtășania. Nici poate la 15 ani nu va știi sigur, și bine, ce sunt acestea toate. Deci, iată, de aceea, ele trebuiesc date lui cât mai devreme posibil, toate 4, cât mai devreme posibil, fiecare. La fel cum au făcut Sfinții Apostoli, în Biserica Primară, cea Una, azi, Ortodoxă.
În topic, nimic din ce este scris de mine nu este minciună. Dovedit. Dar acceptat? Of, măi sufletelor.
Bucurii.