Citat:
În prealabil postat de Hartford
Eu am o inregistrare cu Pr Papacioc si nu are o parere buna despre Pr Boca.
Spunea ca find calugar mergea cu Julieta in padure apoi sa lasat de preotie si mai multe.
Eu ii citesc pe amandoi si ii respect pe amandoi. Dumnezeu le stie pe toate.
|
Stiu integistrarea.
Poate fi gasita transcrisa si in cartea
"Ne vorbeste Parintele Arsenie Papacioc volumul 2" insa nu la fel cum a fost inregistrata. De exemplu unele detalii + epitetele gen "iapă" ale parintelui Ioanichie Bălan despre monahia Zamfira în carte nu le vei găsi asa cum sunt inregistrarea pe audio...
Julieta Constantinescu este cea care mai tarziu a devenit monahia Zamfira. Intr-adevar exista o prietenie mai veche intre parintele Arsenie Boca si Julieta Constantinescu dar care era o relatie duhovnic-ucenic.
De aici insa pana la zvonurile pe care din pacate lumea a inceput sa le raspandeasca ca intre parintele Arsenie si Julieta Constantinescu (Monahia Zamfira) ar fi existat relatii sexuale, nu a mai fost mult. .
Cred ca intre un barbat si o femeie poate exista si prietenie fara sa implice relatii intime (ce-i drept mai rar, dar e posibil pentru oamenii care au teluri mai inalte, nu pentru telenovisti).
In cartea Marturii despre Parintele Arsenie Boca putem citi urmatoarele:
A intrat maica Zamfira in Biserica de la Draganescu imbracata in civil. Doua femei vorbeau:
Uite-o pe nevasta pictorului !. La care Parintele Arsenie le-a raspuns:
Ma eu sunt asa cum m-a facut mama!
Nu cred ca parintele Arsenie a avut relatii sexuale cu vreo femeie, ele au existat din pacate in mintea unora datorita zvonurilor care circulau. Parintele Arsenie spune singur ca era o fire inteiorizata si din marturii reiese faptul ca vorbea foarte putin de aceea putina lume a reusit sa-l cunoasca cu adevarat pe Parintele Arsenie Boca. Multi insa au cazut in confunzie din aceasta cauza si s-au apucat sa faca tot felul de presupuneri.
Exista inclusiv niste scrieri unde parintele Arsenie Papacioc vorbeste inclusiv despre Francisc de Asisi si despre "tainele" Bisericii Catolice
Parintele Arsenie Papacioc era altfel de fire, daca auzea ceva care nu corespundea cu evaluarile sfintiei sale, reactiona imediat intr-un fel sau altul ci nu doar in cazul parintelui Arsenie Boca ci in mai multe cazuri pe care nu vreau sa le amintesc pentru a nu da apa la moara.
Exista duhovnici si duhovnici.
Personal consider ca parintele Arsenie Papacioc a fost un mare duhovnic insa cat de mare numai Dumnezeu stie. Dar asta nu inseamna ca parintele Arsenie Papacioc nu se poate sa fi gresit in unele privinte.
Sintagma de "mare duhovnic" in sfera ortodoxa nu e inca definita pe deplin si de multe ori inteleasa anapoda de catre cei mai multi "credinciosi", credinciosi care au ce-a mai senina convingere ca fac cea mai corecta evaluare atunci cand ofera calificative de mari duhovnici pentru X sau Y ajungand pana la idolatrie uitand ca pana la urma sunt si ei oameni si pot sa greseasca.
Atat parintele Arsenie Papacioc cat si parintele Arsenie Boca au avut cu siguranta greselile lor pentru ca orice om este supus greseli chiar daca printr-o vietuire mai aleasa a reusit sa atinga anumite niveluri duhovnicesti.
Cred ca duhovnicii in special si crestinii in general ar trebui sa i-a aminte cuvintele Mantuitorului cand ii mustra pe carturari si farisei :
Vai vouă când vor prisosi numele voastre mai mult decât faptele voastre
Iar credinciosii sa o lase mai moale cu evaluari de genul X este "mare duhovnic" chiar daca ei au cele mai bune intentii cand afirma asta nici nu isi dau seama ca prin aceste afirmatii pot provoca mare paguba unui om duhovnicesc care s-a nevoit uneori poate zeci de ani si cu ajutorul lui Dumnezeu sa capete o asemenea asezare duhovniceasca...