Citat:
În prealabil postat de Decebal
V-aș ruga numai să aveți grijă că adevărata îmbisericire a omului se face prin harul lui Dumnezeu și prin convertirea duhului. Nu există și nu poate exista îmbisericire adevărată fără convertire; de aceea la atâtea sfaturi pe care le primim de la dumneata, ar fi bine să primiți și sfatul meu de a vă concentra pe hrisitificarea reală mai mult decât pe hristificările imaginare. Pentru că până la urmă nu reușiți să faceți mai mult decât propagandiștii "catolici", adică nu mai mult decât o propagandă care sfârșește prin a fi clericalistă. Specifică propagandei clericaliste, "episcopocentrice" cum accentua un pseudo-catolic pe aici, este respectarea cuvântului lui Hristos până la porunca "și învățați-i să păzească toate câte v-am poruncit Eu!".
|
De mine era vorba. :))
D-le Decebal, sa inteleg ca sunteti de parere ca Biserica, fie ea Ortodoxa sau Catolica, se poate dispensa de episcopi?! In principiu, aveti dreptate cu ce scrieti; Taine nu trebuie considerate "magic": "ma spovedesc, cuminec si ajunga in Rai". Spovada trebuie "lucrata" interior.
Faza cu episcopii...pu si simplu, si in Univers, si in Biserica, si oriunde mergi in Creatie, este ierarhie si o transmitere ierarhica a energiei, daca vreti. Nu stiu ce pregatire aveti, in ce domeniu lucrati, dar pareti a lucra in ceva de "profil" non-umanist. S-ar putea sa ma insel, dar nu asta discutam aici. Va sugerez sa cititi si teoria sistemelor, si cam ce implica ea.
Asa a binevoit Dumnezeu sa creeze Universul, precum si armata mantuirii, adica Biserica: ierahic, stratificat, sau cum vreti sa ii ziceti. Ca sa fiu mai on-topic: noi suntem priviti ca eretici si pentru ca, inter alia, ne luam ierarhia si ascultarea de aceasta ierarhie (care, teoretic cel putin, este cit mai meritocrata posibil) foarte in serios.