Florinuvs, poate nu ar fi rau sa dai o tura si pe la Memorialul Holocaustului de la New York, unde au fost in vizita si alti romani "sova ielnici" in ceea ce priveste contributia Romaniei la holocaust.
Am gasit acest articol despre Patriarhului Miron Cristea, care a condus biserica Ortodoxă Română între 1925 și 1939 si despre care s-a afirmat ca a avut atitudini anti-semite.
Miron Cristea isi motiva atitudinea în 1937, în publicația "Apărarea Națională", din care citez:
http://www.romanialibera.ro/actualit...ta-195477.html
"Îți vine să plângi de milă bietului popor român, căruia evreul îi stoarce și măduva din oase. A nu reacționa împotriva evreilor, înseamnă a ne duce de vii la pieire....A ne apăra este o datoria națională și patriotică, iar nu "anti-Semitism"....[A]veți destule calități și posibilități, ca să vă căutați și găsiți și câștigați undeva un loc, un pământ, o țară, o patrie încă nelocuită de alții....Trăiți, ajutați-vă, apărați-vă, și exploatați-vă unii pe alții; dar nu pe noi și pe alte popoare, cărora cu rafinațiile etnice și talmudice le duceți și acaparați tot belșugul".
Cred ca Romania s-a confruntat in acea vreme cu o problema, pe care o are azi toata Europa: imigratia masiva, careia Europa aproape ca nu ii mai face fata, oprind acordarea de azil politic sau umanitar celor, care il solicita. Granitele au fost securizate, iar imigrarea ilegala a fost oprita. Cel putin un lucru a invatat Europa din paginile de istorie ale trecutului: ca aceasta problema nu se rezolva cu condamnarea la moarte sau holocaust. In schimb UE a redeschis granitele tarilor europene pentru europeni, ceea ce din nou a agravat problema imigrarii in unele tari, povara devenind foarte grea, daca nu chiar insuportabila. Acesta este un aspect real al zilelor noastre.
Pe de alta parte, imigrarea presupune o adaptare la noile tari gazda, in asa fel, incat sa nu se strice conditiile si echilibrul din tara gazda. Orice musafir, care nu isi respecta gazda, se face singur indezirabil. Ori integrarea este un lucru greu si de durata. Si in privinta romanilor s-a plans Europa, atunci cand au deranjat populatia printr-un comportament inadecvat, prin furturi si crime, comportament care au dus automat la expulzarea lor, ceea ce mi se pare perfect normal.