Citat:
În prealabil postat de leonte
Cata dreptate ai! Iti multumesc!
Dar cum pot sa imi gasesc pacea atata timp cat sunt indemnat la idolatrie? Cum pot sa imi fiu impacat cat timp mii de prunci nascuti ieri, incepand de maine vor fi invatati ca iadul e sub pamant, dracii sunt negrii si au coarne si cozi, iar ingerii sunt undeva, intre Luna si Soare? Vor fi invatati ca mormintele trebuiesc pecetluite pana la a doua venire, alfel le ia dracu pe acele suflete, ca pentru a castiga la loto trebuie sa iti cumperi un bilet la loterie si sa platesti zece pomelnice la biserica. Vor fi invatati ca mersul la biserica duce in rai, iar pocainta cu lacrimi sub o salcie dar fara haina monahala, este interzisa. Ca nu au dreptul sa nadajduiasca in mila lui Dumnezeu cum fac ecumenistii, sau protestantii, ci sa isi puna nadejdea in Sfanta Traditie ca numai de la Sfanta Traditie vine mantuirea...
Ai mare dreptate! Ce folos toata truda si toata stiinta daca imi pierd pacea?
Dar iata ca nu pot sa-mi intorc privirea de la minciuna, nci sa privesc zi de zi cum Adevarul este calcat in picioare. Timp de mai multi ani am cautat sa fac asta, gandindu-ma ca asa voi spori in smerenie, gandind ca cine sunt eu sa port altora de grija? Sau cine sunt eu sa vorbesc despre fatarnicia celor fatarnici? ... Dar cu cat m-am luptat mai tare cu gandul, cu atat am fost biruit si mai tare. Iar daca iti pare ca aici imi pierd linistea, n-as vrea sa iti descriu tulburarea launtrica si chinurile care ma cuprind atunci cand in loc sa scriu ceea ce gandesc, o fac pe smeritul; pe cand eu, in fapt, nu am nimic in comun cu smerenia. Pe cine pacalesc eu? Pe mine sau pe Cel ce stie toate?
Daca te mahnesti sau te tulburi in vreun fel vazand aceste mizerii intre mine si cei care defaima ceea ce eu marturisesc, rogu-te sa ma ierti, intr-o buna zi, cand vei putea! Dar nu pot fi altfel, nici nu pot savarsi alta lucrare decat aceasta.
Mi-ar fi placut sa raman in Athos, in acel loc stramt, intunecos, fara soba si fara pat, dar plin de binecuvantarea celor ce s-au nevoit acolo inainte de a ma naste eu. Caci nu au miliardarii pamantului bucuria si defatarea pe care le-am avut eu acolo si tanjesc dupa acelea. Dar daca duhovnicul si Pronia mi-au randuit altceva, ce puteam sa fac? Cum sa ma impotrivesc Lor?
|
Te minti pe tine insuti cu o naivitate maxima.
Iti cauti singur argumente pentru o anumita cale; tu vrei neaparat sa ajungi undeva, si nu stii cum sa faci asta.
1. Dar cum pot sa imi gasesc pacea atata timp cat sunt indemnat la idolatrie?
Ce-i cu textul asta? Ce-i cu afirmatia asta gratuita si neargumentata?
Nu te indeamna nimeni la idolatrie, vezi ca esti pe coclauri... ai invatat pe de rost fraze si le repeti aiurea.
Cand o sa-ti puna cineva in fata vitelul de aur al evreilor si o sa-ti zica ca ala este zeul G si o sa-ti zica sa-i aduci jertfe si sa consideri ca este o fiinta vie, atunci sa vorbesti de idolatrie.
Pana atunci, lasa textele si citeste si tu o carte mai buna.
2. "Cum pot sa imi fiu impacat cat timp mii de prunci nascuti ieri, incepand de maine vor fi invatati ca iadul e sub pamant, dracii sunt negrii si au coarne si cozi, iar ingerii sunt undeva, intre Luna si Soare? "...
Daca invatatura asta nu-ti place, care este invatatura care iti place?
Ca vad ca asta nu-ti place, deci cu siguranta ca ai alta invatatura care ... "iti place".
Deci problema este in felul urmator: ai fost invatat altceva, in opozitie cu ce zic ortodocsii.
Ai fost invatat ca ce zic ortodocsii nu e bun si acum arunci cu noroi in ce zic ortodocsii...
Intrebarea mea pentru tine este urmatoarea: dar cum sunt ingerii, dracii, si pruncii nascuti ieri? Dumnezeu cum a zis ca sunt, ca vad ca "cineva" ti-a spus ca nu sunt asa cum zic ortodocsii....
Deci tu ai un raspuns la intrebarea asta, un raspuns care l-ai invatat de undeva si care iti place mai mult decat asta ortodox.
3. Vezi ca tulburarea ta are o unica sursa.
Cand spui: "tulburare" spui si diavolul.
Ai exagerat duhovniceste rau de tot, si nu te-ai povatuit cu cineva experimentat.
Eu as rezuma problema ta in felul urmator:
1. Te-ai agitat si suparat pe tot felul de probleme care NU TE PRIVESC; asta e prijncipala arma a diavolului impotriva celor care au initiativa; sa-i agite pe tot felul de teme: de ce pamantul e rotund si nu e altfel, de ce unii preoti sunt rai, de ce unii ortodocsi sunt rai, ... de ce x si y si z...
Vezi tu, nu e treaba ta asta; este Dumnezeu in cer pentru fiecare; Dumnezeu are mila si grija de fiecare, si va randui pentru fiecare ajutor de multe ori in viata lor.
Intrebarea pentru fiecare pe care o are Dumnezeu este: "dar de tine te ingrijesti, pentru ca de restul ma ingrijesc Eu?".
Sa stii ca Dumnezeu nu are nevoie de tine pentru a se mantui altii, si ca poate sa randuiasca in locul tau inca 100.
Dumnezeu vrea ca tu sa te mantuiesti, si sa nu cazi in plasa diavolului, sa te incurce diavolul cu "grijile lumii" si cu "grija altora".
2. Vezi tu, pe copiii duhovnicesti diavolul ii prinde imediat prin inselare.
De asta trebuie sa discuti cu parinti buni si SA STAI LANGA EI si sa-ti marturisesti gandurile.
De fapt asta cu marturisirea gandurilor cred ca o stii si singur, dar o practici?
3. Nu stiu ce sa-ti zic, dar sunt multe greseli pe care le faci si pe care Duhul Sfant, prin parintele tau duhovnic, ti le va descoperi in timp.
4. Randuiala monahului este asa: cand intra in manastire, este pus in randuiala de ASCULTARE SI SMERENIE si este tinut asa ani de zile pentru 2 motive:
- sa-si omoare parerea de sine
- sa invete smerenia si INTELEPCIUNEA si ascultarea de Duhul Sfant, care vorbeste tainic inimii celui ascultator.
5. Tu deja te-ai apucat sa inveti, desi doar ai auzit cu vorba niste lucruri.
Din vorbele grele pe care le arunci se vede clar ca in tine COLCAIE PATIMILE, URA, FURIA, NEASCULTAREA.
Cum poti tu sa "inveti" pe altii, cand patimile rautarii acopera in tine vocea lui Dumnezeu?
6. Chestia cu "ramasul in Athos" este gresita total.
Doar ti-ai fi ascuns bine de tot patimile care colcaie in tine, si nu le-ai fi vazut in lucrarea lor deplina.
Dar asa, bine ca le scoti pe forumul asta.