Eh, or fi crezand ei ca sunt traci sau daci sau altceva (daca este sa credem ce spune site-ul, desi eu nu am incredere in internet, cam toata lumea poate sa scrie ce ii trece prin cap pe interent, de ce sa cred?), dar de aici la a spune ca sunt straromani si ca de asta art trebui sa adoptam un stil care nu este traditional romanesc.... Sa nu mai spunem ca incepand cu din secolul 3 Dacia nici nu mai era provincie romana, asa de mult o pretuiau.
Ce vad eu oriental in Sfanta Sofia? Cupola. Si este in Istanbul -- daca cladirile din Istanbul nu sunt orientale, atunci ce este oriental? Modelul pe care il sustii tu are prea mult aur. Nu este traditional deloc. Poporul roman a fost sarac in aur mai totdeauna -- de unde atata aurit? Cupolele...din nou la fel. De fapt -- iti aminteste macar un pic de vreo biserica/manastire romaneasca? Cel care a facut desenul a fost si foarte neinspirat. Biserica pare asezata undeva intr-un desert -- unde este desert in Romania?
Ce asemanari vad eu cu manastirile bucovinene si moldovenesti? Uita-te la turla mare din mijloc -- forma geamurilor. Eu sunt din Suceava -- am vazut acea forma de sute de ori. Acoperisul cupolelor imi aminteste de Manastirea Dragomirna de langa Suceava, dar si de Agapia si Varatec. Parca vad si o asemanare cu Catedrala de la Alba Iulia-- desi nu sunt sigura. O fi stil gotic adaptat la cultul ortodox, dar atat cat pot eu sa vad mie imi pare romaneasca. :)
PS: Sfanta Sofia cu greu poate fi definita ca stil occidental (spui ca cupola este o inventie romana, deci occidentala). Pe cand Sfanta Sofia a fost cosntruita Imperiul Roman era deja impartit. Sfanta Sofia a fost contruita in Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin, prin definitie Oriental. (Prin Oriental intelegem estic, nu arab sau eu stiu ce ar intelege unii).
|