@adam000 - nu stiu daca esti femeie sau barbat. In general scrii frumos.
Acesta este insa un mesaj rautacios.
Aceasta tipologie de om nu exista. Adica nu exista sa fie un om in acest fel, numai pentru ca asa ii place lui.
Asa as putea si eu sa scriu despre o alta tipologie de om pe care o observ de mai mult timp: exista oameni care sunt intotdeauna de acord cu toti si toate, care nu au opinii personale, care se rezuma doar sa preia o opinie generala. Oameni care critica tot timpul pe cei care lupta si au alte opinii, care nu au rabdare sa citeasca/asculta niste argumente si pleaca imediat din discutie. Si ar mai fi de spus.
Revenind la ceea ce spui tu:
Da, exista oameni care vad si alte solutii, alte laturi. Care nu se multumesc cu ce este si cauta mereu spre mai bine si chiar lupta sa imbunatateasca.
Si exista oameni care cauta sa afle mai multe, care nu sunt asa talentati si destepti in anumite domenii si intreaba si cauta si au nevoie de lucruri clare.
In aspecte practice, in biserica sunt mari probleme pentru ca sunt putini oameni care sunt dornici de imbunatatiri si schimbare. Majoritatea se duc si se intorc si gata. "Nu ma bag". Exista printre acestia destui care au probleme si nu le convin unele lucruri, dar nu fac nimic sa le schimbe.
Multi au teama de altii, altii chiar de preot. Exista si preoti care nu vor sa gaseasca sau sa accepte alte solutii in parohia lor.
Sunt tot felul de oameni si de opinii. E asa greu sa pricepem asta? Si ba da, fiecare dam seama intr-un fel sau altul cuiva, candva.
Si mai exista oameni care au inghitit multe si care au anumite traume care se reflecta in gandirea si faptele lor.
Exact asta spun si eu, asa cum spui si tu: fiecare om are problemele lui. Dar un bun crestin trebuie sa stie si sa considere ca nu trebuie sa fie egoisti si trebuie sa-i ajute si pe altii. Ca asa, ne izolam mai bine fiecare cu problemele nostre si am terminat.
Si de ce trebuie ca toti oamenii sa gandeasca si sa simta la fel?
@Miha-Anca - initial colecta se facea in timp ce se canta Tatal Nostru si oamenii erau deranjati din rugaciune. Cineva (banuiesc eu ca din comitet) a sesizat si de atunci se aduna dupa Tatal Nostru.
Eu cand am obiectii le spun. La strana se face tulburare cand vin cu cosuletul si am atras atentia sa nu intrerupem cantarile si sa facem dezordine. Nu, oamenii vor atunci sa dea si pace.
M-am straduit sa spun, sa vorbesc, dar nu ai cu cine, am incercat si sa fac direct lucruri. Si parintele este foarte sef in parohia sa si nu este deschis la schimbari, idei noi. Pe de o parte il inteleg, a incercat si el anumite lucruri (cam timid) si nu a avut cu cine.
In biserici in general exista anumite traditii si reguli (ma refer la partea organisatorica) si bune sau rele, asa raman. Unii preoti mai schimba, mai inoiesc (in tara), dar depinde.
Solutii exista pentru tavita asta si le-am scris mai sus. Preotul nostru are teama ca daca nu se face colecta in timpul slujbei, pleaca oamenii si nu dau. Nu stiu. Eu zic totusi ca acei care vor si pot sa dea o fac oricand. Si cei care nu pot sau nu vor, nu o fac nici in mijlocul slujbei. Punct.