View Single Post
Vechi 13.02.2013, 17:32:50
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

L-am văzut și eu, cu garda sus după atâtea proteste și invective emise mai ales dinspre latura evlaviei nevrotice a ortodoxiei digitale. Mă așteptam cel mult la o suită vizuală de blasfemii strigătoare la cer sau cel puțin la niște exagerări produse de aripa jună a liberei cugetări contemporane.
Când colo m-am trezit urmărind un reportaj cinematografic realizat cu foarte mult talent, o adevărată probă de măiestrie în complicata artă a regiei de film. În afară de câteva cadre cu conținut discutabil, n-am găsit altceva decât o poveste despre neputință, disperare și ignoranță.

Nici vorbă de un atac la ortodoxie, în esența ei. Surprinzător, autorul și-a documentat bine filmul și a arătat încă de pe la început că obștea și duhovnicul ei se aflau într-un conflict mocnit cu ierarhul locului. Nimic nou până aici, o cincime din mănăstirile românești sunt în aceeași situație.

Personajul duhovnicului este tipul de ieromonah preoțit în grabă, probabil în contul asumării unui radicalism al credinței dobândit compensatoriu în momentul convertirii, trimis de tânăr la maici (ascultare discutabilă din punct de vedere canonic), autoritar, aspru și sfătos fiindcă are ambiția de a fi perceput ca un mare duhovnic. Ca el cunosc vreo cinci personal, dar sunt zeci de alți popi mănăstirești croiți după același tipar.

Despre filmul ăsta se poate vorbi zile întregi, mă mir cum de ați reușit "performanța " de a nu spune aproape nimic în 49 de postări.