Citat:
În prealabil postat de Marius22
Sa intelegem ca Dumnezeu ne-a dat aceasta porunca, "Sa nu ucizi", intr-un mod lacunar, ca si cum ar mai necesita completari si lamuriri din partea noastra?
|
Categoric. Nu numai aceasta porunca, ci TOATE poruncile Lui necesita completari si lamuriri din partea noastra. De exemplu, porunca "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta", ori porunca "Pazeste Ziua Sabatului si sa o sfintesti" necesita lamuriri si completari din partea noastra.
Acuma, cand spunem "noastra", acest lucru necesita el insusi lamuriri si clarificari. "Noastra" nu inseamna, in niciun caz, "noi, personal". Inseamna sa intelegem, prin Decalog, acelasi lucru pe care il intelege Biserica. Sa observam, in acest sens, ca prin exprimarea "Domnul a dat poruncile Sale oamenilor" nu intelegem aceea ca ni le-a dat noua personal, ci aceea ca le-a dat lui Moise, cel chemat de El. Tot ceea ce oamenii au putut vedea din acel act a fost un nor de fum si un vartej asurzitor, din care a iesit Moise. De aceea, nu trebuie sa va luati dupa mine, Mihnea Dragomir. Luati-va dupa Moise: el, care a tinut in mana chiar tablele Legii si a auzit cuvantul Domnului, a aplicat pedeapsa cu moartea. Luati-va dupa Moise din zilele noastre: alesul Domnului ca sa explice legile Domnului si ca sa conduca Poporul Ales la mantuire.
Citat:
Cain l-a ucis pe Abel, "l-a pedepsit cu moartea", print-un gest disperat de a-si face singur dreptate. Era revoltat, ranit de "nedreptatea" lui Dumnezeu.
|
Imi place sa cred ca, la o analiza mai la rece, va dati seama ca acesta nu e un exemplu de pedeapsa cu moartea, ci un exemplu de razbunare. Cain nu a fost un tribunal legitim. Daca nu din alt motiv, macar din acela ca nimeni nu este siesi judecator.
Citat:
Nu exista om care sa-si ucida semenul din iubire.
|
Hotarat, nu. Insa presupun ca exista oameni, care alegand cariera de judecator spre a-i sluji pe alti oameni, sunt nevoiti sa condamne la moarte oameni ticalosi, din iubire pentru ceilalti.
Citat:
Am scris acestea fara a avea pretentia de a emite dogme "ex-catedra", avand constiinta faptului ca ma pot afla in nestiinta si inselare. Domnul stie.
|
Foarte bine ca realizati faptul ca, singur, puteti fi in inselare si nestiinta. De aceea spun: lasati-va ghidat de ce spune Biserica, maica si invatatoarea noastra.