Bătrânul Iosif Isihastul a spus într-o zi fiilor săi duhovnicești:
- Într-o zi eram apăsat de greutatea unei mari mâhniri. M-am închis în chiliuța mea, m-am așezat pe scaun și adunându-mi mintea, m-am dăruit rugăciunii ca să mă eliberez. Nu știu cât a ținut această rugăciune făcută cu multă smerenie, dar la un moment dat am simțit înlăuntrul meu mângâiere și m-am umplut de lumină, așa cum se întâmplă întotdeauna în astfel de situații, iar inima mea a fost inundată de dragoste dumnezeiască și am ieșit din sine. Mă aflam înăuntrul unei lumini intense, iar înaintea mea se întindea o câmpie nesfârșită ca marea, fără să se vadă nicăieri orizontul. Mi se părea că mergeam spre răsărit, însă nu călcam pe pământ, nici nu simțeam vreo greutate sau îngrădire. Eram îmbrăcat în hainele mele sărăcăcioase. Mergeam cu iuțime și mă întrebam cum de se poate face aceasta fără efort, ce este ceea ce mi se întâmplă și încotro mă îndreptam. Apoi am început să mă gândesc cum aveam să mă întorc înapoi, de vreme ce nu știam unde merg și ce este acolo.
La un moment dat, m-am oprit și am privit în jur cu nedumerire, însă fără să mă tem. Înaintea mea, la o oare-care distanță, am auzit niște voci și m-am îndreptat acolo în grabă ca să-i întâlnesc pe cei care vorbeau și să-mi spună ce se petrecea cu mine. Am ajuns lângă o adâncitură în pământ, unde era amenajat un loc pentru coborâre. De acolo am văzut ieșind un general, care se purta cu mine cu multă familiaritate și care mi se părea foarte cunoscut.
- Bine ai venit, Părinte Iosif! mi-a spus acela. Vino să te închini! Te așteptam.
Eu mă sfiam și mă rușinam, pentru că eram îmbrăcat cu hainele mele vechi, rupte și nespălate. Acela însă s-a apropiat de mine, m-a luat de mână și am coborât pe niște scări frumoase, care coborau în spirală. Dedesubtul nostru se auzea o melodie frumoasă.
Când am ajuns jos – nu mi s-a părut că am coborât prea mult – am văzut o sală uriașă, care părea mai degrabă pridvorul unei biserici, pentru că existau acolo străni foarte frumoase, pline de tineri luminoși, care erau de aceeași vârstă și frumusețe și care cântau acea cântare pe care o auzisem mai înainte. Văzând toate acestea, m-am oprit și nu mai puteam face nimic, ci numai admiram mărețiile de acolo și ascultam acea frumoasă melodie a psalmodiei. Povățuitorul meu m-a lăsat acolo și a intrat înăuntru înspre răsărit, unde se vedea biserica propriu-zisă. Acei tineri mă îndemnau să intru în una din străni și se purtau cu mine cu atâta familiaritate, încât părea că mă cunosc de multă vreme și că sunt prietenii mei cei mai apropiați. Dinăuntru, din biserica propriu-zisă, se auzea o altă cântare, care era închinată Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu. Eu voiam să mă lase să stau acolo undeva pe pardoseală și să privesc această măreție, însă în acea clipă s-a deschis ușa și a intrat generalul care mă adusese până acolo. Acela m-a strigat cu bucurie:
- Vino, Părinte Iosif! Vino înăuntru! Mergem să te închini.
Dar eu tremuram și nu mă mișcăm din loc. Acela însă m-a luat de mână și trecând printre acei tineri luminoși, am ajuns la ușă. Când a deschis-o și m-a tras înăuntru, am rămas nemișcat văzând în fața mea acea nespusă măreție, care nu știu dacă era biserică sau Cerul cu tronul lui Dumnezeu. Toată privirea, toată ființa mea s-a umplut de acea slavă și lumină cu adevărat necreată și negrăită.
Atunci am văzut înaintea mea minunata catapeteasmă a acestei mărețe biserici, din care ieșea toată slava și măreția, așa cum izvorăște lumina din soare. Apoi am zărit două icoane mari, de-a dreapta și de-a stânga Ușilor împărătești, una a Domnului nostru Iisus Hristos și alta a Prea Curatei Maicii Sale șezând pe tron, care ținea pe genunchii ei pe Domnul cel mai înainte de veci ca Prunc. De îndată ce am putut să privesc mal bine, căci fusesem robit cu totul de cele văzute, am văzut că nu erau icoane, ci însuși Domnul și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu vii. Iar Preasfântul Prunc a strălucit atât de mult, încât dintr-o dată s-a făcut tăcere. Apoi au început să cânte preaslăviții ofițeri.
Atunci povățuitorul meu mi-a făcut semn să mă apropii ca să mă închin și m-a întors către Stăpâna noastră Născătoare de Dumnezeu și Mângâietoarea tuturor creștinilor. Nu mi-am dat seama dacă m-am mișcat și cât, dar în vreme ce eram întors spre Maica Domnului și încercam să admir slava și măreția ei, povățuitorul meu, care se vedea că avea multă familiaritate și îndrăzneală, cu un ton rugător și cu o voce foarte clară – pe care și acum mi-o amintesc -, a spus către Maica Domnului:
- Stăpâna lumii, arată slava ta robului tău ca să nu se înece în mâhnire!
Atunci – ce să spun eu netrebnicul și mai nevrednic decât toți oamenii? – preasfântul ei chip a strălucit ca soarele și am văzut-o clar, nu ca în icoană, ci vie și întreagă – după puterea mea – pe Stăpâna și împărăteasa tuturor ținând în brațele ei pe Mântuitorul lumii, pe Domnul nostru Iisus Hristos, plin de Har și de măreție.
De îndată ce am privit acea slavă dumnezeiască a Stăpânei noastre, nu am mai putut sta în picioare, ci am căzut la pământ și am început să plâng șoptind:
- Stăpâna mea, Stăpâna mea, nu mă părăsi!
Atunci am auzit fericita, izvorâtoarea de miere și mai presus de toată mângâierea vocea sa care a spus povățuitorului meu:
- Ia-l și du-l acum la locul său să se nevoiască! Și spune-i să aibă nădejdea lui în mine!
Am simțit atunci că cineva mă atinge pe umăr și încercând să mă scol, m-am trezit la locul meu, stând pe scaun așa cum eram mai înainte și rugându-mă, iar fața mea era udată de lacrimi.
De atunci atâta dragoste și evlavie simțeam față de Stăpâna noastră, încât numai numele ei mă umplea de bucurie duhovnicească. Cuvintele: “Să aibă nădejdea lui în mine” au fost de atunci înainte singura mea mângâiere.