View Single Post
Vechi 15.02.2013, 19:00:05
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
As avea un raspuns scurt, din pateric, pentu tine si pentru toti, dar stiu ca va fi zadarnic, deci imi inghit cuvintele. Stiu ca va fi zadarnic pentru ca multi dintre voi stiti patericul mai bine decat mine, dar cu toate astea, alegeti sa uitati ceea ce nu va comvine.

Marturisesc ca nu stiam de Moise si de Miriam, dar iata ceea ce gpalama a cautat sa omita, sa tina ascuns ca pe un lucru rusinos si nu-l are ca pe un adevar ce trebuie spus. Oare arhiereii Melchisedec, Aron, Zaharia, Vasile al Capadohiei, Nicolaie al Lichiei, Nectarie al Eginei si toti ceilati cuviosi arhieri ai Bisericii, prin treapta arhieriei s-au sfintit acestia? Pentru ca erau arhierei citim noi astazi despre dansii cu multa evlavie? Oare citind noi din vietile lor, intelegem ca pentru slujirea lor arhiereasca s-au facut placuti lui Dumnezeu? Oare nu erau ei mai dinainte, cautatori ai Adevarului care i-a si facut liberi? Oare nestiind prea multe despre ce fel erau inainte de a fi hirotoniti, intelegem din asta ca erau niste bieti pacatosi, harpareti si iubitori de sine, iar prin hirotonia arhiereasca s-au facut sfinti si cuviosi?

Nu mai truditi sa-i spuneti raului-bine si minciunii-adevar, caci zadarnica este osteneala voastra! Aceasta nu-i de folos neamului romanesc; nu zideste Biserica; nu slujiti lui Dumnezeu; iar voua, mai mult va pricinuiti necazuri. Iar daca ajungeti sa socotiti ca asuprirea voastra nu e mustrare de la Dumnezeu ci e mucenicie fara de sange, ca si cum ati fi implinit toata dreptatea si mucenicia e tot ce va lipseste... Domnul sa va dea cainta si lacrimi, macar in ceasul mortii!

La Domnul este toata nadejdea mea, ca intr-o buna zi, toate cele spuse mai sus, de mine si de gpalama si de toti ceilalti, isi vor gasi adapost in urechile celor ce au mai multa nevoie de ele. Astazi, nu ma consider printre aceia. Dar intr*o buna zi, cand voi mai lepada una dintre hainele mandriei, poate ca voi ajunge sa socotesc ca toate mustrarile ce s-au spus de la inceputuri si pana azi, pentru mine s-au spus. Nu pentru arhiereii cei vicleni, nu pentru preotii cei harpareti, nu pentru unii calugari galcevitori; nu pentru atei, musulmani, protestanti sau yogini. Ci pentru mine s-au spus toate mustrarile si toate invataturile. Toti sunt in lumina numai eu in intuneric. Toti se vor mantui, eu singur voi pieri. Nadajduiesc ca intr-o buna zi, voi ajunge nu doar sa afisez aceste doua marturii, ca si cum le-as fi citit dintr-o carte si acum le recit. Ci ca pe o concluzie a mea despre mine insumi, dupa cunoasterea de sine. Nu rostite ca asa se cuvine, ci pentru ca asa este. Dar nu este astazi acea zi, deci voi cauta sa nu-L mint pe Cel ce m-a iubit din veac.
Imi place cum ati pus problema. Ceea ce trebuie sa retinem, cred, este ca nu locul, sau haina sfinteste omul ci invers. Asta vroiati sa spuneti, nu?
Reply With Quote