View Single Post
Vechi 16.02.2013, 20:45:10
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
în primul rând măsoară-ți cuvintele.
în al doilea rând, te contrazici.
nu este vorba de cimitirele administrate de primarii, ci de cele private.
și în al treilea rând, nu-mi spune că nu cunoști intenția patriarhului.
Stefan-Florin a vorbit de cimitirele de stat, tu rapid te-ai grabit sa spui ca patriarhul interzice accesul preotilor.
Cat priveste cimitirele private mi-am spus parerea anterior.http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=48 In Cluj sunt cimitire private si slujesc preotii, nimeni nu le interzice sa o faca, din moment ce nu mai sunt locuri pe terenul bisericii, astfel incat cimitirul s-a extins si pe terenul primariei si pe terenuri private. Daca eu imi fac cimitir privat, atunci eu ma oblig sa le dau oamenilor loc si sa le asigur serviciul religios. Cultele nu-s obligate sa-mi asigure mie serviciile religioase din cimitirul meu privat, deci e interesul meu personal sa colaborez cu ele, daca vreau sa am "clienti", ca probabil multi vor sa fie ingropati crestineste, cu slujba. Daca-i cimitirul meu, pot sa impun ce regulament doresc, de exemplu il pot face confesional, numai pentru baptisti, iar cel care isi alege anticipat loc stie asta, ca cimitirul e pentru baptisti si va avea parte de slujba batista. In cazul in care trece la penticostali, poate sa-si aleaga alt loc la un cimitir de stat, care-i multiconfesional.

Citat:
și în al treilea rând, nu-mi spune că nu cunoști intenția patriarhului.
Am citit un comunicat al patriarhiei referitor la haosul din unele cimitire private si au dreptate. Cine vrea cimitir privat, atunci sa-l faca asa cum trebuie, parcelari distincte, nu o amestecatura confesionala, o amenajare de calitate (inclusiv cu mobilier urban-banci, tasnitoare apa, cu arbusti ornamentali etc.), conform legislatiei in vigoare. Mai nou sunt obligati prin lege sa aiba instalatii de racire in capela.

Last edited by ioanna; 16.02.2013 at 22:31:21.
Reply With Quote