View Single Post
Vechi 17.02.2013, 06:44:06
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
N-am dat nicio aprobare, mi-am spus parerea personala.De asemnea, nu e nevoie sa lucrez in bransa , nu e nevoie sa fiu administrator de cimitir pentru a sti care-i demersul firesc in obtinerea unei autorizatii de la primarie, deci pe viitor, puteti sa lasati deoparte malitia sugerand sa fie postata sursa, de parca eu n-as putea gandi.
DA, ma gandeam eu, ca este parere personala, dar din pacate nici cu acest lucru nu sunt de acord.
Sa nuantez putin:
Sa ne imaginam ca unui om ii moare o ruda; el cumpara un loc de veci si ajunge la cimitir. Aici i se refuza o inmormantare crestineasca, pe motiv ca proprietarul cimitirului nu a facut o intelegere prealabila cu BOR si in consecinta nu pot veni preotii ortodocsi sa oficieze slujba de inmormantare. Alternativa e, ca eventual niste "preoti privati" sa faca cele necesare.

Pai, ioanna, ti se pare corect? Mie nu! De ce? Pentru ca ortodoxul are dreptul la o inmormantare cu preot ortodox, nu pentru ca proprietarul cimitirului a facut o intelegere cu o fata bisericeasca din BOR, ci pentru ca de la botez si -a castigat dreptul, ca atunci, cand isi va da obstescul sfarsit sa i se faca toate cele cuvenite unui crestin.

De aceea nimeni, dar absolut nimeni nu poate emite ideea, potrivit careia ar fi in ordine, ca sa se refuze de catre BOR, din indiferent ce motive, ca preotii sa-si faca datoria de preoti intr-un cimitir particular.
Particularul, care are in proprietatea lui un cimitir, este proprietar de drept asupra terenului, dar nu asupra sufletelor celor inmormantati pe terenul lui. In consecinta, slujba de inmormantare nu depinde nici de proprietarul cimitirului si nici de relatiile acestuia cu BOR.

Mi se pare un pacat, chiar si numai de a fi de acord cu ideea, ca sa i se refuze cuiva slujba de inmormantare, pe motivul lipsei unei intelegeri dintre proprietar si un slujbas al BOR.
Dealtfel ma indoiesc ca exista asemenea situatii, care frizeaza absurdul.
Reply With Quote