17.02.2013, 09:56:10
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Mi se pare un pacat, chiar si numai de a fi de acord cu ideea, ca sa i se refuze cuiva slujba de inmormantare, pe motivul lipsei unei intelegeri dintre proprietar si un slujbas al BOR.Dealtfel ma indoiesc ca exista asemenea situatii, care frizeaza absurdul.
|
Eu n-am spus sa i se refuze slujba de inmormantare, ci sa nu se ajunga la situatii conflictuale. Mi se pare de bun simt ca atunci cand se infinteaza un cimitir privat sa se ceara aviz si de la culte, pentru a evita posibile erori in sistematizarea acestuia. Nu e obligatoriu ca proprietarul de cimitr privat sa vanda locuri de veci si ortodocsilor,daca institutia care-i reprezinta pe ortodocsi spune ca sunt nereguli canonice.(ce se reclama mai des este amestecul confesional, lipsa unor zone distincte). Ii este atat de greu proprietarului de cimitir privat sa tina seama de unele recomandari ale cultelor, sa aiba o ordine si o randuiala in cimitir ? Daca nu tin seama de culte, atunci mi se pare normal ca preotii sa nu mearga sa slujeasca acolo, iar oamenii sa stie ca cimitirul acela nu este si pentru cultul lor, deci sa nu-si ia loc acolo. Daca totusi unii isi iau loc, atunci bineinteles ca trebuie inhumati cu slujba, insa nu trebuie incurajati si altii sa-si rezerve loc acolo, pana cand nu se face o sistematizare acceptata si de culte. Stiti desigur ca intotdeauna au existat cimitire separate sau cel putin o parcelare distincta, ereticii si necrestinii nefiind inmormantati alaturi de drept-credinciosi (exista si canon in acest sens) banuiesc ca pentru a preveni rugaciuni si slujbe in comun, imprumutul de practici devotionale, sincretismul religios. Un baptist care solicita un loc in cimitirul bisericii ortodoxe, ar trebui sa se astepte ca i se va da un loc alaturat, nu impreuna cu ceilalti , pentru ca cimitirul e o extensie a lacasului de cult (care-i loc sacru), gradina bisericii ce-i cuprinde pe cei din biserica, deci asa cum in biserica ortodoxa nu se tin slujbe baptiste (heterodoxe), nici in cimitirul ortodox nu se tin, caci e privit tot ca loc sacru. Neoprotestantii au alta viziune, lacasul lor de cult nu-l considera loc sacru. Evreii intotdeauna si-au facut cimitire separate sau si-au ales o zona distincta in cadrul unui cimitir comunal. Ce vreau sa spun e ca intotdeauna s-a pastrat o ordine si o anumita randuiala, pentru a pastra linistea confesionala, deci nu vad de ce privatii n-ar trebui sa tina cont de aceste cerinte minimale ale cultelor. Ei ignora aceste aspecte,pentru ca n-au nevoie de aviz de la culte pentru a obtine autorizatia de la primarie,iar primaria e interesata sa fie respectate reglementarile urbanistice si functionale, nu-i intereseaza cum se impart locurile (si e firesc,nu intra in atributia lor), cat e interesata ca acestea sa fie dimensionate conform normativelor, deci tine de bunul simt al proprietarului cimitirului sa fie atent la aceste cerinte specifice.
Daca-mi fac columbar si vand toate locurile pentru depozitarea urnei cu cenusa, vi se pare normal ca preotul sa vina sa oficieze slujba? N-ar trebui oare ca insitutia care ne reprezinta sa spuna dinainte: frati ortodocsi, nu e in regula incinerarea, nu e un obicei crestinesc, nu se poate sluji daca nu va inhumati, deci proprietarul columbarului nu va avea aviz favorabil de la cultul ortodox. Asta nu inseamna ca nu-si poate face columbar.
Last edited by ioanna; 17.02.2013 at 14:43:49.
|