View Single Post
Vechi 17.02.2013, 18:46:15
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Au fost atitudini si inainte de sinoade de exemplu cartea Sf. Irineu de Lyon - Impotriva Ereziilor.
Multa lume nu intelege ce este dogma. Dogma era o reactie la erezie, o reafirmare a dreptei credinte si nu o inventie. De exemplu eu am intalnit protestanti straini care spuneau ca Biserica Romano Catolica a schimbat Biblia in 1546 la Sinodul de la Trent. ( Din pacate pentru noi nu stiau prea multe despre Biserica Ortodoxa )
Biseica Catolica avea deplina autoritate sa o schimbe. Si arhiereii ortodocsi din indiferent ce autocefalie au tot dreptul sa opereze schimbari in Biblie. Biblia Anania si Galaction sunt, din cate stiu eu, la fel de ortodoxe ca varianta sinodala. Gresesc?a propos de ce mai spuneti in postare: cunosc persoane, oarecum agnostice, care devin isterice (si nu exagerez!) ind aud cuvintul "dogma"; li se pare ceva vecin cu privarea de libertate, etc. Pare amuzant, dar e trist de fapt. Omul modern se inchina unei "libertati" pe cit de obsesive, pe atit de inexistente in plan real. Daca crestinii ar lua din nou dogma in serios, poate sa para curios ce voi spune, dar lupta cu raul ar avea imbunatatiri substantiale in plan moral. Intre moralitate si dogma exista legaturi evidente, pentru cei capabili sa vada.

Last edited by celestial_pottery; 17.02.2013 at 18:50:14.
Reply With Quote