Citat:
În prealabil postat de sophia
Dar nu trebuie uitat/renuntat la componenta medicala (endocrina). Exista medicamente care te pot ajuta.
|
De asta am uitat: Terapia endocrina cel putin cat stiu eu se bazeaza pe supresie si/sau substitutie.
Supresia se face de ob in caz de hiper-ceva (tiroidism, etc) si se face de ob cu aceleasi subst cu care se face si substitutia, adica hormoni sintetici- ca si anticonceptionalele. Daca ii dai organismului "doza zilnica" creierul endocrin crede ca organul respectiv si-a facut treaba si nu-i mai da semnalele chimice (gonadotrofine, hormoni de eliberare) sa mai produca alti hormoni. Se cheama feedback pozitiv. (! pt doctori- stiu care e diferenta intre gonadotrofine si hormoni de eliberare!!!). Cand conc. de hormon scade in sange, se produce Feedbackul negativ -adica creierul da ordin sa se reia productia.
Problema e fiind atat de multe etaje la care se face reglarea (hipotalamus, hipofiza) ca mesajul sa nu se piarda pe drum. Adic organul sa dea semnalul potrivit - ca a facut x mg de hormon, iar creierul endocrin fiind stresat sau ocupat cu altceva sa-i dea in continuare ordin sa mai faca sau sa nu mai faca. Uneori fiind asemantoare chimic poate le mai si incurca intre ele, de-asta se cam imbina hiper sau hipotiroidismul de ex cu tulb. de reproductie. iar pt treaba asta eu una nu stiu ce se poate face. dar poate ca se poate...