View Single Post
Vechi 17.02.2013, 21:45:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Pentru ca s-ar putea sa nu fi fost prea explicit pana acum, simt nevoia sa spun ce inteleg eu prin conceptii moderniste, ecumensite.
Ecumenismul radical spune ca toate cultele sunt cam la fel, toti sunt crestini pentru ca si ei cred in Hristos, eventual ca Biserica Ortodoxa e ceva mai rasarita.
Ecumenismul moderat spune ca ortodoxia e cea mai buna, dar si ceilalti au cate ceva si se pot mantui si ei.
Filocatolicismul se refera la aceste conceptii moderniste legate doar de catolici (adica nu toate cultele).
Invatatura Bisericii dintotdeauna si a sfintilor este ca Biserica ortodoxa este unica Biserica si singura cale spre mantuire. Daca mai sunt si alte cai inseamna ca Biserica nu e necesara, si daca n-ar fi tot s-ar mantui oamenii.
Sau in invatatura Sfantul Iustin Popovici celelalte culte sunt antibiserici. Adica pretind ca sunt biserici in locul unicei Biserici Ortodoxe si astfel ii atrag pe oamenii care poate s-ar fi indreptat spre adevarata Biserica.
Daca cineva crede invatatura Bisericii de mai sus si eu am spus ca are si invataturi moderniste imi cer scuze imediat, desi ma indoiesc ca am facut asta.
Reply With Quote