Prefer termenul de "necesitate" celui de "obligație" și dacă tot s-a făcut distincția între "obligație" și "datorie" prefer "datoria" "obligației".
Eu nu cred ne putem ruga din obligație. Nu ne poate constrânge nimeni cu ceva, nici nu suntem pedepsiți dacă nu ne rugăm. Doar ne lipsim de o stare de bine, folositoare.
Nu știu nici dacă putem spune că ne rugăm din datorie. Ar fi trist să fie așa. Am fi niște cititori ai literii, și nu ai duhului legii.
Eu am o problemă cu oboseala. Uneori din cauza ei aleg să nici nu mai mănânc, ci să mă culc. Așa că mi se întâmplă la mă rog mai "pe scurt". Îmi amintesc că a fost postată pe forum o povestioară cu trei copii care s-au rugat să viseze raiul: unii se rugau cu scrupulozitate, iar cel mic, mai obosit, mai pe scurt dar cu sinceritate. În istorioară, rugăciunea celui mic a fost mai bine primită.
E adevărat că eu nu mai sunt mică și mă apasă gândul ăsta al indisciplinei în rugăciune... sper să vorbesc cât mai curând cu părintele duhovnic, să văd ce am de făcut...
|