View Single Post
Vechi 18.02.2013, 19:12:15
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
De fapt lucrurile sunt mult mai simple.

E vorba de 'efectul observatorului', in momentul in care un fenomen cuantic interactioneaza cu un aparat de masura se produce ceea ce se cheama "colapsul functiei de unda".

Adica in momentul in care se incearca sa se determine cu un dispozitiv de masura, care binenteles presupune o interactiune, prin ce fanta va trece electronul, el nu se mai comporta ca o unda ci ca o particula.
Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
bine că ai spus-o și tu, că pe mine nu m-a crezut.
Mai oameni buni, filmele alea sunt facute recent, primul e din filmul " What the bleep do we know ? " din 2004 dupa care s-au inspirat si cei din filmul lui Dumitru si au adaugat "demonstratia " la sfarsit, si celalalt cu fizicianul este de data recenta. Deci sa spui ca este simplu cand ala iti zice ca s-ar da un premiu Nobel pentru o explicatie mi se pare o tampenie.
Singura explicatie este ca electronul sau atomul exista doar ca potential, adica trece ori prin una, ori prin cealalta, ori prin amandoua, ori prin nici una atunci cand nu ne uitam la el. Nu e singurul experiment straniu, eu de exemplu am mai vazut unul mai demult pe discovery

Uitati-va la filmul asta, e cu un om de stiinta care a lucrat la NASA.

http://www.youtube.com/watch?v=KuEdPI8Rj2w

Uitati-va de la minutul 8:30 la experiment si tipul spune acelasi lucru. Atunci cand observi materia se comporta ca particule, cand nu o observi ramane in stare de potential. Sigur el face comparatia cu jocurile video si chiar crede ca am putea trai intr-un program pe computer. Dar problema nu e ce crede el ci ca experimentele demonstreaza ca se intampla ceva ciudat in lumea cuantica.

Last edited by iuliu46; 18.02.2013 at 19:16:14.
Reply With Quote