Citat:
În prealabil postat de iana
Adica eu n-am voie sa stiu care sunt diferentele de dogme
|
Înțelegeți vă rog, așa cum am tot repetat pe forum, că dogma nu este un înveliș verbal sau semantic, nu este o formulă legalistă căreia noi ne conformăm, nu este o cămașă de forță în care este prins creștinul (sau, poate, un alt credincios).
Dogma nu e teorie, decât în forma ei cea mai trivială, căzută, deja moartă.
Înțelegeți că dogma este
viețuire în Duhul, este act al Revelației, este zvâcnet de viață și Viață, este descoperire de nespus în cuvinte, pe care sufletul trăitorului creștin o experiază cuminte, cel mai adesea la rugăciune. În tot cazul, cu fiecare faptă bineplăcută Domnului. DOGMA, POFTIȚI, ESTE PRACTICA ASCETICĂ A SFINȚILOR, ESTE SÂNGELE MUCENICESC (care se scurge subțire, abia ghicit, în fiecare dintre noi, prin Botez...).
Până când nu părăsim acest mod de înțelegere MENTALISTĂ a dogmei ca înveliș lingvistic și semantic mort, ca formulă, nu putem înainta nici un milimetru pe Cale, oricât ne canonim. Să ne rugăm așadar pentru zămislirea, înmugurirea și rodirea întregii dogmatici în noi înșine. Să fim împodobiți, astfel, ca sfinții noștri care străluceau de dogme (adică de Harul Duhului Sfânt și de roadele Lui în ei). Acum, când sper că înțelegeți că ei nu străluceau de formule verbale, ci de roade ale Duhului în ogorul sufletelor lor, acum poate întrezăriți ce este de fapt dogma: zvâcul viu al Vieții în viața noastră, plinirea Lui în noi.
Restul e carton și tablărie de vorbe.
E decisiv să ne smulgem din plumbul cuvintelor, spre Cuvânt!