View Single Post
Vechi 20.02.2013, 13:15:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
<<Iata motivul pentru care Dumnezeiescul Gura de Aur spunea:”Daca noi am fi cu adevarat crestini, idolatrii ar fi venit la Hristos”. De aceea, noi zadarnicim lucrarea Bisericii prin aceea ca nu mergem pe calea lui Hristos si ducem razboi impotriva ei. >>
(Sfantul Nectarie din Eghina, Despre pocainta si spovedanie, (pag.69),
Adevarat ce spune Sf. Ioan Gura de Aur, sa mentionam si in ce context se referea Sf. Nectarie la acest citat, adica iertarea pacatelor si Taina Spovedaniei. Pasajul se continua cu: " De aceea, noi, zădărnicim lucrarea Bisericii prin aceea că nu mergem pe calea lui Hristos și ducem război împotriva Ei. "
Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Cred ca necrestinii fac febra musculara de atâta râs, daca se uita la cat de uniti sunt crestinii. In ritmul asta unitatea credintei, despre care se vorbeste in Sfânta Scriptura, Biblia, si care este vointa lui Dumnezeu, pare un obiectiv de neatins. Si mai vrem sa fim exemplu!!
Păi de atatea anateme, se discretizeaza si cuvantul: anatema.
Cred ca noi, crestinii ar trebui sa ne uitam cat mai des in fiinta noastra dar cu aceeasi rigurozitate cu care privim in fiinta celuilalt.
Va rog frumos, puteti sa dati sursa exacta a postarilor dvs.?
Stiti ce inseamna cuvantul”anatema”?
Dar erezie?
Daniel nu stiu daca mai intra pe forum, o sa incerc sa dau eu cateva raspunsuri. Presupun ca te referi si la catolici sau alte culte cand spui ca nu sunt uniti crestinii, In Sfanta Biserica sunt uniti crestinii prin har si prin dreapta credinta. Sunt despartiti in felul acesta de cei ce sunt in afara Bisericii (catolici, adventisti, luterani, monofiziti, etc.).
Din cate am inteles Daniel a scris acele mesaje in interpretarea sa (fiind absolvent de teologie). Eu in trecut am dat si sursele, se gasesc in mare parte in topicele create de mine: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...archid=3351559
De exemplu hotararile referitoare la invataturile catolice, Sinodul din 1583 de la Constantinopol:
"I. Orișicine nu ar mărturisi cu inima și cu gura că este mădular al Bisericii de Răsărit botezat ortodox și că Sfântul Duh purcede numai de la Tatăl ființial și ipostatic, așa cum Hristos spune în Evanghelie, ci Duhul purcede de la Tatăl și de la Fiul în același timp, unul ca acesta să fie lepădat afară de Biserică și să fie anatema.
II. Orișicine nu ar mărturisi că în taina Sfintei Liturghii, laicii trebuie să se împărtășească odată cu cele două sfinte părți, a Preasfântului Trup și a Preasfântului Sânge, ci să spună că este de ajuns a primi numai trupul pentru că sângele este inclus, chiar dacă Hristos le-a sfințit separat și le-a dăruit fiecăruia din Apostoli, unul ca acesta să fie anatema.
V. Orișicine ar spune că atunci când mor, sufletele creștinilor care s-au pocăit în această viață dar nu și-au câștigat mântuirea merg în Purgatoriu – care este un basm grecesc – unde focul și chinurile îi purifică, și ei cred că nu sunt chinuri veșnice – așa cum credea blestematul Origen – și dau din această pricină slobozire păcatelor, pe unii ca aceștia îi dăm anatemei.
VI. Orișicine ar spune că Papa e capul Bisericii și nu Hristos Dumnezeu, și că Papa are autoritatea de a trimite în Rai prin scrisorile sale, și că poate ierta păcatele prin plata indulgențelor, unul ca acesta să fie anatema."

In legatura cu Sfintele Taine si tainele din afara Bisericii avem mai multe sinoade si hotarari. Primul sinod local, Cartagina in sec. III despre acest lucru a hotarat. Apoi canonul Sfantului Vasile cel Mare contine si aceasta invatatura si primirea ereticilor si schismaticilor prin iconomie. Sinodul din 1775 reafirma ca tainele eterodoxe nu sunt valide si aplica acrivia rebotezand (de fapt botezand, botezul facut inainte nefiind oricum valid) pe cei ce vin la ortodoxie. Mai aproape de timpurile noastre, cu ocazia declaratiei de la Balamand Sfantul Sinod al BO a Georgiei reafirma credinta intr-o unica Biserica si nevaliditatea tainelor eterodoxe si prezentei harului lucrator in afara Bisericii. Respinge in acelasi timp conceptiile ecumeniste si invataturile propuse de acestea, ca ramificarea harului: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964
Reply With Quote