View Single Post
Vechi 21.02.2013, 02:25:48
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Ce stiti despre lipsa fricii de moarte? Dar despre lipsa fricii de a fi facut de rusine?
Frica de moarte ca simțământ omenesc, probabil prezent și la alte viețuitoare, e o trăsătură firească a viului.
Când, însă, frica aceasta pălește sau este, cum spui, absentă din conștiința omului, eu cred că e vorba de nebunie. Iar aici sunt două ipostaze:
a) nebunia despre care găsim amănunte în tratatele de psihiatrie (un exemplu ar fi absența acestei frici la sinucigaș, alt exemplu în cazul șocurilor posttraumatice, când pacientul pare lipsit de frică și de simțul pericolului);
b) nebunia sfântă a credinciosului, care, înălțat prin har la sfânta frică de Dumnezeu, depășește simțământul fricii de moartea vremelnică, aceea pe care o are ca obstacol de netrecut omul firesc.
Cu toate acestea, cred că o urmă de frică rămâne la tot credinciosul: aceea care îi șoptește, întru smerită cercetare de sine, că s-ar putea ca moartea să îi fi venit prea devreme, găsindu-l slugă nevrednică. Așa încât, citim că și sfântul mai cere o zi de viață, uneori, necesară pentru încă un strop de pocăință... Că nu se vede pe sine pregătit și gătit încă pe deplin, ca să se înfățișeze înaintea Împăratului Slavei.

Cât privește frica de a fi făcut de rușine, găsesc că e întrucâtva asemănător.
Omul firesc se rușinează de multe; trăind între oameni nu poți să fii de ispravă pentru toți deodată. Când unul te laudă, altul se nimerește să te înjure. Așa încât, la omul simțitor din fire, rușinea îl urmează pe unde se duce, ca umbra...
Nesimțitul, însă, n-are a face cu asta.

Când însă, credinciosul stă cu mintea și inima înaintea Domnului, rușinea lui e de cu totul alta factură și poate fi atât de mare încât ... Ce să mai spun... O știu cu toții, cei credincioși...
Iar această rușine înaintea Domnului, aidoma fricii de Dumnezeu, face să pălească uneori teama că te vei face de rușine față de semeni, rușinea aceea ordinară cu origine în dragostea egofilică și în slava deșartă. Ea e înlocuită, poate, cu mâhnirea, cu regretul că semenul tău se ține voit pe o cale potrivnică sufletului lui cu obârșie dumnezeiască. Dar încă și aceasta poate fi înlocuită cu un simțământ încă și mai blând: cu, iarăși rușinea înaintea Domnului, că te-ai fălit fie și cu gândul atunci când l-ai găsit pe aproapele într-o stare mai jalnică decât propria așezare.

În fine, nu poți sluji la doi stăpâni. Îți va fi rușine de stăpânul căruia i-ai încredințat inima.

Cam așa îmi pare că ar putea să fie un gând pe tema asta, frate leonte.

Last edited by cezar_ioan; 21.02.2013 at 07:28:52.
Reply With Quote