View Single Post
Vechi 24.02.2013, 23:09:22
rainrainbow rainrainbow is offline
Banned

Data înregistrării: 07.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Aici e greseala ta. Harul nu se transmite ca o mostenire ereditara, de la episcop la preot. Aceasta viziune manipulatorie face din Dumnezeu, jucaria preotimii, ceea ce este de dreptul blasfemie. Una dintre proprietatile harului este ca se poate pierde si se poate redobandi. Pustnicii batrani, care sunt cei mai versati dintre toti oamenii in tainele Duhului Sfant, aveau semne prin care cunoasteau cand sunt parasiti de har.
Parasirile harice descrise de Siluan Atonitul, sunt destul de rare. Ma refer la maniera brutala si lesne de identificat. Din ceea ce stiu eu de la cei cu "experienta in domeniu" caderea incepe ca o alunecare subtila pe gheata. Incat initial nu iti dai seama ca esti pe o panta descendenta.

Acum ne intoarcem la basme, de fapt la metafore. Imagineaza-ti ca diavolul este ca un vrajitor invizibil [desi nu asta este] care cauta sa te hipnotizeze ca sa pasesti in Valea Mortii. Pana nu vei face pasul in acesta Vale [inexistenta], diavolul nu va risca sa-si dea de gol prezenta si nu te va brusca prin nimic. In fapt, aceasta "alunecare" se petrece doar in relatia ta cu tine insuti, sau cu constiinta ta. Sa presupunem ca ai petrecut primele 3 zile din postul mare in post si rugaciune. Te-ai rugat cu rugaciunea sf. Efrem Sirul si ai dobandit Harul. Bucuria pe care o vei simti, cat si sentimentul de izbanda te vor impinge la o delasare. Ca si cum razboiul cu tine insuti s-ar fi incheiat. Si apoi urmeaza alunecarea... intoarcerea in Valea Mortii. Cam asa am priceput eu, din spusele celor mai incercati decat mine.
clar ca tu n ai inteles tipurile de haruri.eu vorbeam de harul primit de la Duhul Sfant la hirotonie si tu imi vorbesti de harisme, virtuti si ispite.
harul primit la hirotonie nu se poate pierde.preotul poate sa aiba patimi,dar poate sa transforme apa in agheazma,poate sa exorcizeze,poate sa coboare Sf.Duh in altar,poate sa spovedeasca-sa ierte si sa impartaseasca.daca si pierde virtutile e problema lui.chiar am citit intr o carte.ca un preot simplu si fara cine stie ce nevointe era un duhovnic iscusit si era mult mai bun decat un ascet plin de virtuti dobandite care bineinteles avea si el calitati dar diferite de preotul cel simplu.
asa cum ai spune ca exista un medic f.bun si cu succese,f cautat de oameni influenti.omu asta sa zicem ca intr o zi nu poate sa salveze un om.dar uite ca 'harul' nu i s a luat.nu a uitat tot ce a facut si a invatat.chiar a fost un caz real.n a mai profesat ani buni pt ca se simtea dezamagit de sine,se invinovatea pt acest lucru,ori a fost o greseala,ori omul nu a putut fi salvat si el a facut tot posibilul.intr una din zile vine primarul la el sa l opereze de peritonita.la inceput doctorul ezita,dar uite ca areusit operatia.suficient de logic pt tine?deci chiar si omul cu greseli sau pacate in cazul preotilor nu li se ia harul.
si cumva ai folosit cuvantul "versat"?mi se pare total nepotrivit.
Reply With Quote