Citat:
În prealabil postat de AlinB
"formulele verbale" ajuta omul sa-si aseze mai intai mintea, pe urma inima si vointa dupa forma rugaciunii.
Lucru anevoie de realizat de altfel si a nu se confunda cu parerea de sine, cum ca am fi dobandidt deja aceste lucruri si am trecut de etapa "formulelor".
|
Așa este, bun avertisment.
Totuși, interesant lucru, chiar cei care nu au timp de formule (unii limitîndu-se la un simplu "Doamne" din când în când) își văd de viața lor creștină, nevoindu-se cu pocăința și sporind mult duhovnicește.
Cel mai bine am găsit explicat acest lucru în cărțile Sfântului Teofan Zăvorâtul despre rugăciune.
Și Părintele Rafail Noica pune accent tot pe această stare lăuntrică de așezare înaintea Domnului, în detrimentul rostirii papagalicești și fără folos a rugăciunilor și pravilelor.
Se pare că avem tendința, mulți dintre noi, să picăm în forme idolatre ale papagalului mecanic rugătoriu, în loc să viețuim pur și simplu creștinește.
Probabil pentru că e puternică în noi tendința spre îndulcire.
Unii se îndulcesc cu mâncare și băutură, alții cu sexul, alții cu literatura și muzichia, alții cu rugăciuni și mersul la biserică și colindatul pe la mânăstiri.
Puțini cred că se mai îndeletnicesc cu tăierea voii, în detrimentul îndulcirii. Tăiere/omorâre de sine fără de care intrarea pe Ușa Milostivirii este o iluzie a minții.
De aceea cred că avem mare nevoie de duhovnici iscusiți care să ne țină în tensiune permanentă și suitoare pe Munte. Altminteri ne oprim, satisfăcuți de sine și ne îndulcim cu amintiri și multă imaginație...