Subiect: Patimile
View Single Post
  #68  
Vechi 26.02.2013, 00:27:51
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Vi se intamplă să aveți dorința sinceră de a vă debarasa de patima/ patimile care vă necăjesc/ stăpânesc, să vă promiteți și să promiteți la spovedanie că nu "veți mai face" dar apoi să cădeți din nou pradă acelor patimi? Poate mai rar, mai puțin, mai "controlat"... dar de fapt să vă încălcați promisiunea?

Ce e de făcut în asemenea cazuri? Desigur, tot la părintele duhovnic e cheia, totuși e rușinos să mergi de n ori cu aceeași problemă.... Doamne, câtă răbdare mai are! Și eu... :-((
Cel ce s-a eliberat de patimi a ajuns la desavarsire, dar asta dupa multe lupte si mari nevointe. Important este sa ne pocaim, sa regretam ca ne lasam dominati de una sau mai multe patimi si sa luptam sa ne eliberam de ele. Nu e usor, dar vazand Dumnezeu dorinta noastra ne va ajuta. Pana la despatimire, vom cadea, ne vom ridica si o vom lua de la capat, asta deoarece nu este o lupta usoara.

Si mie mi s-a intamplat sa fiu in situatia descrisa de tine, si inca mai sunt.

Am gasit la Sfantul Nichita Stithatu un cuvant de folos:

"Cata vreme avem in noi materiile patimilor si ingrijim de bunavoie pricinile lor, nehotarandu-ne sa le clintim pe acestea din loc, are tarie impotriva noastra si puterea lor, luandu-si aceasta tarie din noi. Dar daca le lepadam din noi si ne curatim inima prin lacrimile pocaintei, urand si inselaciunea celor vazute, ne facem partasi de venirea Mangaietorului, vazand pe Dumnezeu in lumina vesnica si fiind vazuti de Dumnezeu."

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Ca o paranteză, am găsit zilele trecute următorul sfat al Sfântului Antonie cel Mare:
"Nu-ți descoperi gândurile tuturor, ci doar acelora care pot să-ți vindece sufletul." Sper ca această postare să nu fie o alegere proastă!
Asta asa este, mare adevar. Intr-o anumita situatie, am auzit un cuvant mult folositor: Spovedania se face la duhovnic. Cred ca este mai bine sa ascultam sfatul Sfantului Antonie cel Mare, deoarece noi nu avem dispozitia de a intelege omul cu durerea sa, si in dorinta noastra de a indrepta pe altii sau invers, putem sa facem mai mult rau decat bine. Duhovnicul are harul de la Dumnezeu de aceea prin gura duhovnicului primim un sfat de mare ajutor.
Reply With Quote