Citat:
În prealabil postat de leonte
Pai ai spus foarte bine, este vorba despre crez nu despre credinta. Crezul meu si Credinta mea sunt doua lucruri diferite. Crezul este un proces cognitiv iar credinta este o traire, o energie care da viata mortilor, muta muntii din loc, vindeca orbii si leprosii, alunga duhurile si indreapta pe cei cazuti. Crezul este rezultatul unor studii, sau al unei indoctrinari (de la caz la caz).
Cat despre confuzia mea dintre dogma si canoane,... vrei sa spui ca fara canoane te mantuiesti dar fara dogma nu?
|
Citeste cu atentie titlul articolului:
http://www.crestinortodox.ro/credint...tei-69848.html
Cum se mai numeste Crezul? Simbolul Credintei. Credinta este acelasi lucru cu Crezul si dogmele. Una din definitiile dogmelor este ca sunt adevaruri de credinta ale crestinismului.
Tu poate te referi la aportul nostru, la incredintare, incredere. Credinta, dogma ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu ramane doar o propozitie pentru cineva care nu crede si ce spune propozitia. Asadar, dreapta credinta se refera la dogma, credinta noastra personala se refera la o virtute. Dar cele doua sunt legate, credinta noastra se bazeaza pe adevarurile de credinta, pentru ca tot o credinta e si ca leul are patru picioare, iar aceasta nu inseamna credinta crestina.
Citat:
În prealabil postat de leonte
Este totusi un lucru pe care Crezul nostru ortodox il marturiseste doar vag si cu inteles strict canonic. Marturisesc un botez intr-u iertarea pacatelor. Despre ce fel botez ai fost invatat ca este vorba? Cumva despre cel din cristelnita? Sper ca macar acum sa pricepi ca nu prin cristelnita vina mantuirea. Nu sunt impotriva ritualului, spun doar ca nu acela este botezul de iertare a pacatelor.
|
Poti citi ce inseamna botezul, dureaza doar 2-3 minute. Botezul sterge urmarea pacatului stramosesc si la adulti pacatele facute pana atunci. Bineinteles ca ieratera o da tot Domnul, la fel ca in cazul spovedaniei.