“Nu te voi ierta pana cand nu iti vei cere scuze”
"Un alt mit este acela ca iertarea nu este posibila decat in cazul in care ne este ceruta. Dar nu e asa. Noi nu iertam de dragul celeilalte persoane – iertam pentru binele nostru, pentru a ne vindeca noi insine.
Ce reprezinta o ofensa? Este acea stare de antipatie fata de persoana care m-a ranit. Si acest sentiment traieste literalmente, fizic, in interiorul meu. In minte sau in inima – nu conteaza. Principalul fapt este ca port acest sentiment in interiorul meu.
Iertarea nu e conditionata de recunoasterea greselii de catre persoana care m-a ranit, nici de dorinta sa de a fi iertata. Iertarea depinde de mine, daca eu doresc sa port in continuare aceasta amaraciune in inima mea. Mai mult decat atat, aceasta aversiune nu este a sa, ci este ceva din mine; este furia, ura sau respingerea mea indreptata catre acea persoana.
Pentru inima si pentru sufletul meu, aceasta furie fata de celalalt este o povara grea. Atunci cand o persoana este incapabila sa ierte, practic se auto-distruge. Oamenii pot purta aceste resentimente ani si ani, crezand ca astfel sunt pedepsiti cei care le-au gresit, dar, in realitate, aceste resentimente sunt o arma indreptata impotriva lor insisi."
|