De unde stim ca am iertat din inima?
"Pentru a intelege daca am iertat cu adevarat, este important sa avem cateva criterii interne. Aceste criterii sunt diferite pentru fiecare persoana. Criteriul intern este lipsa de rea-vointa sau dorinta de razbunare in inima mea. Pentru unii poate fi un sentiment de usurare si libertate, in contrast cu tensiunea, gravitatea si sentimentele neplacute, iar pentru altii poate fi abilitatea de a vorbi liber cu agresorul fara a simti dupa aceea un gust neplacut sau a avea perceptii distorsionate.
Pentru altii, iertarea autentica inseamna incetarea acelui neincetat monolog interior in care justificam, invinovatim, explicam, sau judecam pe celalalt. Daca aceste monologuri se opresc brusc si exista pacea mintii, atunci inseamna probabil ca am iertat in mod sincer.
Este important ca fiecare persoana sa constientizeze ca procesul iertarii a evoluat. Dar pentru aceasta nu exista criterii externe; nici o alta persoana, din exterior, nu ma poate ajuta sa gasesc acest criteriu. E nevoie de auto-observare si de atentie la lumea mea interioara. Nu exista o alta metoda."
|