Subiect: Ce e iertarea?
View Single Post
Vechi 26.02.2013, 15:23:27
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Cum sa abordam oamenii dificili?

"Cum sa abordam oamenii dificili? Ar trebui sa fim mereu precauti si atenti sa nu suparam, sau se poate sa ne exprimam direct punctul de vedere?

Adesea, cand avem de-a face cu oameni sensibili, devenim ipocriti in incercarea de a-i multumi, crezand ca dam dovada de virtute si aratam grija pentru acea persoana. Cu alte cuvinte, credem ca facem o fapta buna atunci cand le ocrotim si alimentam sensibilitatea. Insa nu e asa. Ipocrizia si servilismul nu pot fi niciodata virtuti, indiferent de motivatiile care se afla la baza lor.

Dar care este atunci diferenta dintre toleranta si rabdare? Toleranta este atunci cand ma simt epuizat si tensionat in interior. Adica atunci cand in mine sunt sentimente de nemultumire, de impotrivire si uneori chiar de ura. Nu afisez in exterior aceste trairi, ci incuviintez, zambesc si sunt de acord. Dar toleranta nu are nimic de-a face cu virtutea crestina a rabdarii, care e tot o decizie interioara, dar fara urme de indignare, furie, sau condamnare a unei alte persoane.

Efectul tolerantei este de multe ori barfa. Pentru ca pastrez in mine sentimentele pe care le-am acumulat, dar apoi merg undeva unde ma simt mai in siguranta si acolo voi spune tot ceea ce cred despre comportamentul cuiva. Prin urmare, acest servilism nu conduce la un rezultat favorabil.

Este important sa ne amintim ca suntem responsabili pentru propriile trairi. Eu nu pot ofensa pe cineva si cineva nu ma poate ofensa pe mine. Pot sa primesc ofensa. Este alegerea mea cum voi reactiona si cat timp voi fi ofensat. Fie analizez si iau atitudine, fie ma complac in aceasta situatie.

Insa mai devreme sau mai tarziu, celalalt va realiza ca nu i-am aprobat in nicio clipa modul de a fi, ci a fost vorba doar de toleranta. Si de unde va afla acesta? De la noi. Perioada de toleranta se sfarseste, iar vremea cand vom exprima cu pasiune tot ceea ce am acumulat in interior se apropie. Pentru celalalt, acel moment este teribil de socant si dezamagitor.

Ni se poate parea la inceput ca e mai bine sa suferim, de dragul relatiei, dar o relatie construita pe ipocrizie se autodistruge treptat."
Reply With Quote