Subiect: Ce e iertarea?
View Single Post
  #47  
Vechi 27.02.2013, 11:40:45
vsovivivi vsovivivi is offline
Banned
 
Data înregistrării: 27.08.2012
Locație: Insectharul creștin ortodox israelit
Religia: Ortodox
Mesaje: 549
Implicit

Citat:
În prealabil postat de rainrainbow Vezi mesajul
ceva greu de realizat
Fără să te umilești pentru numele lui Dumnezeu nu se poate...

Iar dacă n-ai dragoste atunci iertarea pare o ascultare doar pe jumătate și care s-ar putea să rodească mândrie și părere de rău după orgoliul pierdut, adică îl ierți de formă și uiți rapid că l-ai iertat ținând însă minte suferința ta ca pe o pagubă materialistă ce vrea dreptate sângeroasă.

Iar dacă ai dragoste când ierți însă e plină de viclenie și lăcomie și e amestecată cu tot felul de păcate prin care vrei să profiți sau să parvii ca un pismaș egoist atunci iertarea nu e decât un prilej pentru profit și șantaj sau pentru un contract mamoniac ce te poate scăpa de greu... greul mărturisirii tainice a Domnului prin viața ta.

Deci poți să fi foarte iertător din fire și să fie în zadar căci nu aduci decât o îngăduință pentru mila cea proastă... ți-e milă ca nu cumva să fi nevoit, obligat, să trebuiască să te abți sau să răspunzi pentru faptele tale... și de aia-l ierți pe aproape tocmai ca să-i îngădui lui și ție pofta cea rea, ca să ajungă el prin mâna ta cât mai rapid un mai mare drac. Fără mila dreptei mustrări nimeni nu poate să aibă iertare umilă și de aceea a zis îngerul către diavol:

'Să te mustre pe tine Dumnezeu'.., căci diavolul ispitea și chinuia și se lupta pentru trupul lui Moise adică să-i piardă prin trup sufletul și să înlocuiască iertarea cu răzbunarea neporuncită de Dumnezeu, ca și cale mai bună.

Deci a ierta este defapt a te umili mereu ca să auzi tu mai întâi că și ție îți sună mustrarea ce vine de sus cu care mustri atât de nemulțumit de altul... însă dacă ești cu trufia prea sus, ai nasul prea înfipt în zgârie nori, atunci de unde să-ți mai vină mustrarea? De la sateliți? Și degeaba născocești mustrări ca să te mustri singur în cugetul tău conștiincios căci de la om nimic bun nu poate să iasă, căzînd din rău în mai rău prin ascultarea idolească de sine însuși și încrederea idolească în sine ca o superstiție afrodisiacă plină de sugestie și programare deșartă la împlinirea altor deșertăciuni... prin care până la urmă sigur te vei mândri cu siguranța siguranței crezându-te foarte puternic și înțelept murind în păcatele tale în care ești mort de mult... și vei constata că nu vei mai dori niciodată să înveți să ierți cu adevărat ci vei dori să rezolvi totul așa ca avocații sau matematicienii socotitori sau ca fiarele dezlănțuite pornite la atac cu apărarea pregătită până la nebunie. Iertarea va fi uitată și te vei folosi de vise și de bani având impresia că ești capabil să aduci și tu fericirea prin basme. Vai ție căci nimeni nu te va mai putea ierta și dacă o va face va fi în zadar, va fi exact așa de parcă ar ierta bolovanul de sare pietrificat că nu vrea să se mai preschimbe în pâine odată. Vei fi iertat în deșert căci tu niciodată nu te vei mai cutremura în adâncul sufletului pentru ca să te schimbi... și nu te vei mai înfiora cerește când vei citi din Cuvânt.

Concluzie: iertarea cea bună înseamnă umilință din dragoste curată spre slava Cuvântului venit de la Dumnezeu... chiar prin aproapele mai sărac și mai neputincios la care te uiți disprețuitor și deranjat și cu îngăduință fățarnică dusă la extrem.

Iertarea cea bună este dorul umilinței în om asemenea lui Dumnezeu. Dar dacă nu se respectă taina, atunci iertarea asta dornică va ajunge un nou mod prin care te vei arăta și te vei lăuda înaintea fraierilor care vor crede că te-ai schimbat când defapt tu ești în slujba lui mamona și tatulio, împlinind cu superstițiozitate tot ceea ce ți se cere ca nu cumva să fi dat afară și să fi nevoit să ceri... iertare.

Last edited by vsovivivi; 27.02.2013 at 12:10:58.
Reply With Quote