Citat:
În prealabil postat de ioanna
"[ De aceea, in Noul Testament se vorbeste direct de botezul adultilor. Dar odata cu ei se botezau si [/i][i]copiii lor. Expresia larga si s-a botezat el (temnicerul din Filipi) si toti ai lui (Fapte 16, 36) cu siguranta cuprinde si copii. (pr. D.Staniloae)
|
Nu cred ca parintele Dumitru Staniloaie sa fi facut o greseala de genul afirmatiei postata de dvs. Probabil ideea va apartine (o spune si faptul ca a fost indicat gresit versetul - este vorba de Fapte 16:33 nu Fapte 16:36).
Botezul temnicerului din Filipi nu are cum sa cuprinda si copii. Daca cititi versetul anterior (Fapte 16:32) veti vedea ca se spune: "
I-au vestit Cuvantul Domnului atat lui (temnicerului) cat si tuturor celor din casa lui". Apoi, toti acestia, din casa temnicerului, carora li s-a vestit Cuvantul, au fost botezati. Intrebare: cati bebelusi, din casa temnicerului, au ascultat Cuvantul, au crezut si au fost botezati?
Mai sunt 4 cazuri (Corneliu, Lidia, Stefana, Crisp) in Sfanta Scriptura, unde se vorbeste despre botezul unei persoane si a celor din "casa lui". Dar, in toate cazurile (la fel ca in cazul temnicerului din Filipi) se vede ca este vorba de persoane care au ajuns la un grad de maturitate. Sau, dvs. nu ati auzit de case in care toate persoanele sa fi depasit conditia de bebelus sau copilas? Eu cred ca sunt cele mai multe astfel de "case" (la mine pe scara, din 30 de apartamente, doar la 2 sunt copii - dar si aceia marisori, de scoala).
Nu mai cautati, in Sfanta Scriptura, cazuri de botez a pruncilor sau copilasilor. Nu veti gasi. Nu aveti cum. Botezul crestin (scripturistic) este legat de credinta celui care se boteaza.