Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
as dori sa va atrag atentia ca nu discutam de mantuire ci de ecumenismul papistas. Da doar Biserica Ortodoxa are harul Duhului Sfant, insa cum lucreaza in mod particular Dumnezeu cu fiecare si vizavi de mantuirea fiecarui om asta doar Dumnezeu stie. Si nu ne putem pronunta. Nu amesteca harul Duhului Sfant lucrator in Biserica ortodoxa cu conditiile mantuirii fiecarui om de pe pamant. Ca pentru asta stie Dumnezeu judecatile Lui, si absolut toate cauzele si toate faptele concura la mantuirea unui om. cauze iindependente de om. Noi vorbim de ecumenismul papistas nu de mantuirea personala a fiecarui om.
|
Noi am vorbit si despre mantuire, pe langa ecumenism. De fapt de aici a si inceput discutia cu Cristi, el comentand doua citate ale Fer. Augustin.
Cum spunea si Parintele Arsenie Papacioc, despre mantuire e vorba intotdeauna, altfel ce rost ar mai avea discutiile despre dreapta credinta si altele. De exemplu un catolic ti-ar spune ca daca nu ar conta asta inseamna ca scriem impotriva catolicismului doar din rautate, si ei se mantuiesc, si noi, ce rost mai are dreapta credinta.
Toata Sfanta Scriptura, toata invatatura revelata pentru aceasta sunt si despre asta vorbesc, cum sa ne mantuim si conditiile mantuirii. E practic singurul scop. Iar aceasta ne da bineinteles si conditiile mantuirii, de exemplu Iisus a spus ca cine nu se boteaza si cine nu se impartaseste nu intra in imparatie.
Dar eu am dat de multe ori citatele lamuritoare, eu pentru asta sunt atacat mai mult, atat de eterodocsi (mai ales la inceput) dar si de ortodocsii care nu vor sa auda aceste lucruri. De exemplu in catehismul ortodox de pe site-ul Patriarhiei se spune foarte clar si lamuritor (de aceea spuneam de pelagianism, o erezie renascuta de ecumensim):
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
242. Daca harul e o lucrare necreata a lui Dumnezeu in sufletul nostru si daca prin el insusi Duhul Sfant lucreaza in noi mantuirea, oare s-ar putea mantui omul si fara de har?
Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului.