View Single Post
Vechi 28.02.2013, 12:20:41
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Opinia generală după zeci de linkuri găsite pe Internet este că B12 se găsește doar în unele alimente de origine animală. Spre exemplu, aici aveți o listă aparent exhaustivă:

http://www.healthaliciousness.com/ar...itamin-B12.php

Iată totuși un articol destul de detaliat, cu o bibliografie bogată, despre prezența vitaminei B12 în spirulină (folosiți Google Translator la nevoie):

http://www.natesis.com/spiruline-et-...s,fr,8,121.cfm

Este interesant de aflat de mai sus ce forme ale cobalaminei se găsesc în spirulină, cum s-au făcut testele și dacă omul le poate folosi pentru aportul atît de necesar sănătății.

Pînă la proba contrarie, eu unul nu pot crede că B12 nu se găsește decît în carne, lactate și ouă. Dacă animalele sînt capabile să extragă această vitamină din plante, de ce omul nu ar face asta? Dacă plantele nu conțin acea bacterie generatoare de B12, atunci animalele de unde au luat-o pînă să se inventeze suplimentarea sau fortifierea furajelor lor cu această vitamină?

Și la urma urmei, dacă Dumnezeu îi recomandă omului stilul de viață total vegetarian, oare I-a scăpat Lui din vedere că omul va avea carențe de B12 în urma consumului exclusiv de vegetale?

Mi se par întrebări de bun simț care așteaptă răspunsuri. Pînă atunci, deși teoria spune că omnivorii ar trebui să nu aibă probleme, practica arată că și ei au carențe de B12 la modul statistic îngrijorător. Cum este posibil? Poate că din cauza frigerii sau prăjirii cărnii sau ouălor în locul fierberii sau din cauză că nici sărmanele animale de fermă dopate cu suplimente sintetice nu le procesează corect pentru a furniza omului necesarul de cobalamină activă, folosibilă.

De aceea recomand și eu la rîndu-mi să faceți di cînd în cînd teste, indiferent dacă sînteți vegetarieni sau nu. Și, dacă aveți carențe, încercați să evitați produsele sintetice de la farmacie care poartă eticheta de suplimente de B12 și să căutați surse naturale pe care să le consumați, dacă e posibil, cît mai netratate termic.

Rămîne de văzut dacă într-adevăr soia, drojdia, cerealele integrale, murăturile și alte alimente obișnuite pentru noi conțin sau nu această vitamină.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote