D.P.V. teologic si rational ai dat un raspuns bun si coerent.
Dar ceea ce caut eu de la aceasta viata a mea, felul in care imi doresc sa imi petrec vesnicia, nu l-am gasit in dogmele teologiei. Este drept ca nu am ispravit de citit toate cartile de teologie. Nici pe cele ortodoxe, nici pe cele din alte confesiuni sau chiar religii. M-am oprit din studiul rational (dar fara a lepada rostul ratiunii la om) in clipa in care am primit primul raspuns de taina la framantarile mele. Iar acest raspuns nu a venit de la vreun om... filosof, ori teolog.
Nu ma voi opri aici, pentru ca acest prim raspuns nu mi-a potolit setea de Adevar. Dar imi pare ca alta este calea catre Adevarul pe care il caut si despre care cred ca ma va face liber. Si cred aceasta pentru ca aproape un sfert din framantarile mele au murit in acel raspuns. Nu pot estima cat voi mai trudi in cautarile mele. Nici nu-mi pot imagina cum voi gandi, sau trairea ce-o voi avea cand voi fi epuizat taina vietii mele. Dar stiu ca [pe mine in mod cert] studiul de biblioteca m-a ajutat in trecut sa cunosc rautatea grosiera, insa pentru subtilitatile vietii, ajutorul trebuie sa il caut in alta parte; in alta forma...
|