Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Eu imi aduc aminte limpede ca, dupa Lovilutia din decembrie, Preafericitul Teoctist s-a retras. E foarte adevarat ca s-a sucit dupa aceea, dar se retrasese pe bune. Nu numai ca a luat hotararea sa se retraga, ci chiar s-a retras, lipsind saptamani bune, daca nu luni (nu mai stiu) din slujirea de patriarh.
Intrebarea pe care v-o pun este urmatoarea: ceea ce a facut Teoctist nu a atacat structura ierarhica a bisericii ortodoxe ? De atunci nu stim ca un Patriarh, ca orice alt reprezentant politic, poate fi demis sau i se poate cere sa se retraga, semn ca biserica ortodoxa nu se mai comporta ca o ierarhie, ghid duhovnicesc sau institutie - ce se vrea inspirata de Duhul Sfant (desi demult joaca "dilaila" in credinta ortodoxa) - ci doar ca una bazata pe natura umana ?
|
Nu, pentru ca nu s-a considerat niciodata infailibil. In biserica ortodoxa orice om poate gresi. Cel perfect si desavarsit e doar Dumnezeu.
INFAILÍBIL, -Ă, infailibili, -e, adj. Care nu poate greși, care nu se poate înșela; perfect, desăvârșit, fără cusur. [Pr.: -fa-i-] – Din fr. infaillible