View Single Post
Vechi 02.03.2013, 10:41:18
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Intrebarea pe care v-o pun este urmatoarea: ceea ce a facut Teoctist nu a atacat structura ierarhica a bisericii ortodoxe ? De atunci nu stim ca un Patriarh, ca orice alt reprezentant politic, poate fi demis sau i se poate cere sa se retraga, semn ca biserica ortodoxa nu se mai comporta ca o ierarhie, ghid duhovnicesc sau institutie - ce se vrea inspirata de Duhul Sfant (desi demult joaca "dilaila" in credinta ortodoxa) - ci doar ca una bazata pe natura umana ?
Marea diferenta intre un Patriarh si un papa (doar dupa Schisma din 1054) este ca Patriarhul are o functie adminisrativa, la fel ca Mitropolitul sau protopopul. In cazul Papei nu e doar o functie administrativa, catolicii au patru ordine clericale, fata de trei (episcop, preot diacon), papa fiind un ordin deasupra episcopilor. Sau cum observa un parinte, nu prea poate cineva sa se retraga din functia de Apostol sau de vicar al lui Hristos.
Eu am spus in doua masaje parerea mea, in primul rand faptul ca Papa Ioan Paul II a initiat vizitele multe in diferite tari (inainte papa nu facea prea multe vizite in tot pontificatul sau) face ca un papa de la o anumita varsta sa nu mai poata face fata la atata efort. Iar in al doilea rand, daca nu e vorba de oboseala sau boala, probabil au deranjat criticile venite din multe tari catolice din cauza cazurilor preotilor si faptul ca la fiecare vizita era o multime care scanda impotriva papei. Legat de acest aspect si faptul ca papa avusese oarecare tangenta cu acest scandal in Germania, mutand un preot (sau ai multi) cu astfel de comportamente, fara sa le faca cunoscute faptele. A vrut astfel sa vina un papa care nu avea tangenta cu astfel de probleme.
Reply With Quote