Maica Domnului vindecă un preot paralizat
Atunci când lăcustele invadaseră satul Gomati din Peninsula Halkidiki, preot paroh era părintele Hristodul. Într-o zi i s-a făcut rău în vie și a paralizat, astfel că rudele l-au dus în casă pe brațe. Când l-a văzut preoteasa în starea aceea de plâns, s-a repezit până la părintele duhovnic, venit de la Dochiariu să aducă Sfânta Cruce și o icoană pictată după icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutătoarea și să stârpească cu ele lăcustele. Preoteasa i-a povestit ce pățise. Duhovnicul a luat Sfânta Cruce și icoana ce o adusese cu dânsul de la mănăstire și a alergat la casa preotului. Și numai ce i-a citit rugăciunile de dezlegare și Paraclisul Maicii Domnului și doar după ce bolnavul a sărutat cu credință sfânta icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare, acesta s-a ridicat din pat ca și cum s-ar fi sculat din somn, teafăr și sănătos. I-a mulțumit părintele Hristodul Fecioarei și i-a preamărit minunile. Drept mulțumire pentru grabnica sa vindecare i-a dăruit icoanei de la Dochiariu un florin .
O apariție minunată
Printre numeroasele și feluritele minuni care evidențiază nemărginita bunătate a Maicii Domnului, trebuie menționată și vindecarea sorei Veronica din mănăstirea Sfântului Ioan Teologul, din suburbia Papagos.
Veronica suferea de cancer. Fusese internată de multe ori la spitalul din Vula. În cele din urmă, s-a întors la mănăstire ca să moară acolo, mâinile și picioarele fiindu-i paralizate.
Călugărițele au hotărât ca pe 8 martie 1970 să o tundă în monahism, ca să „plece” călugăriță. Medicii nu-i dăduseră multe șanse de supraviețuire, de aceea călugărițele au hotărât să o tundă în monahism înaintea zilei hotărâte, adică pe 5 martie, în timpul vecerniei.
O vor aduce în biserică pe brațe, în fotoliu. O doamnă i-a pregătit veșmântul de călugăriță și i-a adus un pachețel care conținea și bumbac înmuiat în sfântul mir din Malevi.
Joi, vineri și sâmbătă bolnava nu a mai putut vorbi. Sâmbătă a suferit întreaga zi din cauza durerilor îngrozitoare. După-amiază a reușit să ceară să i se facă o injecție pentru calmarea durerilor, care să-i producă și somn. În timp ce dormea, aude o bătaie discretă în ușă.
- Cine este? a șoptit cu o ușoară tristețe. Cine nu mă lasă să mă odihnesc?
Și atunci vede cum se deschide ușa și cum intră în chilie trei persoane. O femeie frumoasă și maiestuoasă, un episcop și încă o persoană, care purta o tunică lungă.
Pe când bolnava îi privea surprinsă, Doamna i-a spus:
- Te întrebi, desigur, cine suntem și de unde venim la această oră. Eu sunt de la mănăstirea din Malevi și de acolo vin. Înalt Prea Sfințitul de aici locuiește în Eghina (posibil să fi fost Sfântul Nectarie). Aici este îndrăgitul apostol al Domnului nostru, care este protectorul vostru și locuiește aici (posibil să fi fost Sfântul Ioan Teologul).
Aveam de gând să sosesc să te vizitez peste câteva zile. M-am gândit însă că ar fi mai bine să sosesc în seara asta, deoarece mâine vei deveni călugăriță, să te ajut să te ridici, să te fac bine, încât să-ți poți îndeplini toate sarcinile.
- Eu, Doamna mea, a răspuns Veronica, nu pot sta pe picioarele mele, nu mă pot mișca. Vin două-trei surori ca să mă ridice și nu mă pot vindeca.
- Crezi în puterea Domnului?, a întrebat-o Doamna.
- Cred.
După aceea a luat o icoană care se afla în chilie (icoana Maicii Domnului din Malevi), i-a dat-o ucenicei și i-a spus:
- Ia această icoană, ca să înțelegi cine sunt.
Atunci bolnava și-a dat seama și a strigat:
- Prea Sfânta mea Fecioară, tu ești?
Maica Domnului, după ce i-a zâmbit, a dispărut împreună cu cei care o însoțeau, lăsând-o pe călugăriță vindecată.
Prima care a văzut minunea a fost călugărița Nectaria, care o îngrijea pe bolnavă și care a alergat să anunțe în biserică, deoarece era ora vecerniei. Bucuria i-a cuprins pe toți.
Au urmat sunetele continue ale clopotelor, lacrimi de bucurie, cântările bisericești în cinstea Maicii Domnului, binecuvântarea și împărțirea anaforei.
A doua zi după-amiază, printre mulțimea de lume și manifestări emoționante, s-a făcut și tunderea ucenicei. Numai că Veronica, al cărei nume a fost schimbat în Magdalena, nu stătea paralizată în scaun, ci dreaptă și sănătoasă
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|