Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
|
Observați că
Biblia împarte omul în două părți:
”Căci după omul din lăuntru îmi place Legea lui Dumnezeu”(Rom.7.22). Omul din lăuntru își găsește plăcerea în Legea lui Dumnezeu. ”Să vă întăriți în putere prin Duhul Lui, în omul din lăuntru”(Efes.3.16) Și Pavel ne mai spune:”Căci dacă omul din afară se trece, totuși omul din lăuntru se înnoiește zi de zi” (II.Cor.4.16). Cînd vine Dumnezeu să locuiască în noi prin Duhul Său, prin viața Sa și prin puterea Sa, atunci vine în duhul nostru, în ceea ce noi numim omul din lăuntru.
În afara acestui om lăuntric se găsește sufletul, unde funcționează gîndurile, sentimentele și voința noastră. Omul nostru
cu totul exterior este trupul fizic.
Nu trebuie să uităm că omul nostru din lăuntru este duhul omenesc unde locuiește Dumnezeu, unde Duhul se amestecă cu al nostru.
De asemenea nu trebuie să uităm că
sîntem îmbrăcați cu veșminte astfel: omul nostru lăuntric este îmbrăcat cu omul din afară, duhul poartă sufletul.
Evident că, în general, avem mai mult conștiința omului din afară (sufletul) precum și a omului cu totul din afară (trupul fizic). Oamenii abia dacă observă existența duhului lor, cu atît mai puțin sînt în stare să-l înțeleagă.
Trebuie să știm că nimeni nu poate lucra pentru Dumnezeu, dacă omul din lăuntru nu este pus în stare de funcționare.
Greutatea fundamentală a slujitorului lui Dumnezeu, stă în neputința omului din lăuntru de a-și deschide drumul către omul din afară. De aceea trebuie să recunoaștem înaintea lui Dumnezeu că cea dintîi greutate nu vine din partea altora ci este în noi înșine.
Dacă
n-am învățat cum să eliberăm omul din lăuntru prin zdrobirea sau spargerea omului din afară, sîntem incapabili de slujire.
Nimic nu ne poate pune piedici ca omul acesta din afară.
Lucrarea noastră va fi roditoare sau sterilă, după cum omul din afară a suferit o spărtură din partea Domnului sau nu, astfel ca omul din lăuntru să poată trece prin spărtura aceasta și să se poată manifesta.
Aceasta este problema fundamentală.
Domnul caută să zdrobească omul nostru din afară pentru ca omul din lăuntru să aibă ieșire. Odată ce omul din afară a fost zdrobit, atît cei necredincioși cît și cei credincioși vor fi binecuvîntați.
P.S. Iar eu știu că omul lăuntric este deseori un copil, adăpostit după o perdea. La primul contact cu el, care poate fi aievea sau în vis, după mărturiile celor care au trăit experiența, acest copil șade. Și pare mort. Groaza sufletului când întâlnește această priveliște este de nedescris.
Perdeaua, pusă de Dumnezeu în adâncul tainei, se înfățișează privitorului ca reală. Este extrem de fină, transparentă și totodată imposibil de clintit, dacă o forță anume nu o dă la o parte, pentru a oferi sufletului privilegiat imaginea de nedescris a bogăției lăuntrice (copilul) rămasă în stare inactivă. Din acest moment, sufletul are de ales: continuă să trăiască mai departe ca și până atunci, ca și când nu ar fi cunoscut acest om lăuntric, sau alege experiența pocăinței.