View Single Post
Vechi 03.03.2013, 22:09:39
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Niciun ortodox nu respinge dogma, Cătălin. Credința noastră este dogmatică. Cred că toți suntem de acord cu citatul acesta din părintele Savatie Baștovoi. Taberele care se creează aici nu sunt pro și contra dogmei. Mai curând cred că diferențele vin din felul în care înțelegem mântuirea, o parte considerând-o ca fiind încadrare într-un sistem (rigid, după părerea mea), cealaltă parte fiind pentru o mai mare libertate, în iubire, dar în duh și în adevăr în același timp.
În esență diferențele cred că sunt între rigiditate și flexibilitate, între frică (de a aluneca?) și încredere (prea mare?) în Domnul.
Nimeni nu respinge dogma, dar unii o inteleg cum vor ei, nu cum este ea in Biserica. Sunt si cei ce resping dogma, neintelegand prea bine ce inseamna, stiind doar unele citate formulate de altii. De aceea spuneam de ecumenismul radical. Dar in cel moderat tot dogma este pusa in discutie, s-o reinterpreteze, s-o faca mai laxa, sa o considere putin importanta, sa nu considere importante ereziile, etc. Totul cu scopul de a face sa inclusi in cadrul ei si alte culte si erezii. Principala preocupare e sa fie si altii inclusi in cadrul ortodoxiei si sa ii mantuiasca si pe altii.
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
În esență diferențele cred că sunt între rigiditate și flexibilitate, între frică (de a aluneca?) și încredere (prea mare?) în Domnul.
Exact asta propune si modernismul, flexibilitate, nu dintr-o data respingerea dogmei, adaptarea ei, reinterpretarea, modernizarea, doar ca sa se potriveasca cu miscarea ecumenista de contopire a invataturilor diverselor culte. Unii ajung sa spuna chiar ca sinoadele s-au grabit sa anatemizeze diverse erezii, ca ortodoxia in trecut era inchisa, rigida, acum oamenii fiind mai deschisi la minte, cu mai multa traire inteleg mai bine credinta si dogmele.

Last edited by catalin2; 03.03.2013 at 22:16:18.
Reply With Quote