View Single Post
Vechi 04.03.2013, 00:36:18
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de rebreanu Vezi mesajul
Buna ziua. Sper sa ma fac inteles prin cuvintele pe care le voi scrie aici. De felul meu sunt mai tacut, uneori ma afund in tristete din prea multe ganduri. Gandesc foarte mult, orice lucru il disec, pana ajung la concluzia ca nu mai are rost sa fac acel lucru, ca nu mai este asa de important pentru mine.

Zilele astea am gasit pe internet un text despre importanta iubirii de sine, denumita si autostima. Aceasta este bucata de text desprinsa dintr-un text mai lung.

<< Al doilea pas este să te iubești pe tine însuți și în fiecare zi, când te trezești și înainte să adormi, trebuie să spui: „Sunt important, am valoare, sunt în stare, sunt inteligent, sunt iubitor, aștept mult de la mine, nu există obstacol pe care să nu-l pot învinge.”
Acest pas se cheamă autostimă ridicată. >>

In acest text, eu vad un indemn spre evolutie.
In acest text mie imi pare ca accentul care pe ce poate sa faca omul prin propriile sale puteri. Eu sunt important, valoros, pot, etc. Dar fara Dumnezeu omul nu poate nimic. Pot Doamne, de imi vei ajuta, fara Tine nu pot nimic. Asta este adevarul. Doar cine a cunoscut neputinta omeneasca a inteles ce este omul si ce poate el fara Dumnezeu.

Textul mi se pare mai degraba un indemn spre stagnare intr-o stare de mandrie si intr-o autosuficienta. Vom ajunge in acest mod sa traim intr-o lume a noastra si doar a noastra, rupta de realitate, in care noi putem sa fim tot ce ne dorim, fara corespondent in lumea reala.

Citat:
În prealabil postat de rebreanu Vezi mesajul
Trecand la rugaciunile ortodoxe, in ele avem urmatoarele mesaje:

lenesul si pacatosul; necuratele mele buze; zaceam ca un mort; intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea; gura mea cea nevrednica; nevrednicii robii Tai; gurile noastre cele necurate; faradelegile noastre; ticaloasa mea inima; intunecata mea minte.

Facand o comparatie intre textul care se refera la autostima si mesajele continute in rugaciuni, vedem ca exista deosebiri. As vrea sa ma lamuriti in privinta acestor deosebiri, sunt sau nu sunt in contradictie?
Rugaciunea nu isi propune sa il umileasca pe om, sa il demoralizeze, ci il prezinta asa cum este el de fapt. Rugaciunea este ancorata in realitate, nu ne inchide intr-o lume in care noi suntem perfecti si putem sa facem tot ce dorim prin forte proprii. Rugaciunea ne ajuta sa evoluam, caci ne vedem mai bine punctele slabe, greselile si astfel realizam nivelul la care ne aflam.
Reply With Quote