HOMEOPATIA ȘI ORTODOXIA – Dumnezeu, omul și boala
"Preceptele credinței creștine (d. ex. a-ți iubi vrăjmașii, a-ți pune viața pentru aproapele tău, a accepta suferința ca mijloc al mântuirii) par nebunești celor care nu cred [ Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu (I Corinteni, 1, 18). ] și, astfel, pier (din pricina necredinței lor, care îi ține departe de Dumnezeu, „în latura și-n umbra morții”). Credincioșii știu, însă, că urmarea acestor precepte (care necesită ca omul să ia decizia de a-și învinge egoismul și de a se încredința înțelepciunii dumnezeiești) atrage asupra lor harul, puterea lui Dumnezeu, prin care orice poate fi învins, depășit, părând derizoriu față de splendoarea mântuirii, la care suntem chemați. Acesta este sensul cuvintelor Mântuitorului: Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară (Matei, 11, 28-30). omul primește răbdarea în suferință de la Dumnezeu, în urma alegerii și acțiunii sale de a asculta de El, acceptându-I ca incontestabile și indubitabile dragostea, mila și înțelepciunea [ Căci Nu v-a cuprins ispită care să fi fost peste puterea omenească. Dar credincios este Dumnezeu; El nu va îngădui ca să fiți ispitiți mai mult decât puteți, ci odată cu ispita va aduce și scăparea din ea, ca să puteți răbda (I Corinteni, 10, 13). ] , încredințându-se cu totul în mâinile Lui, sau, mai bine zis, conștientizând și proclamând cu fiecare atitudine faptul că suntem cu toții în mâinile Lui și că singur El știe ce este cel mai bine pentru fiecare dintre noi.Acestei alegeri, de a accepta voia Lui cea plină de iubire, Dumnezeu îi răspunde cu darul răbdării.Ca oameni, nu avem a aduce decât buna intenție, disponibilitatea acceptării celor de Dumnezeu îngăduite asupra noastră. Este ca și cum am avea de trecut o linie, iar aceasta este linia îndoielii – îmi accept suferința cu încredere în Înțelepciunea care mi-a dat-o spre îndreptarea mea, sau nu o accept. Odată trecută linia, dincolo de ea ne așteaptă darurile bunătății dumnezeiești.
Spre deosebire de diverse curente eretice, Ortodoxia îl îndeamnă pe om, conform Scripturii, să apeleze la medici, arta medicală fiind tot un dar și un semn al milostivirii Lui față de lucrurile mâinilor SaleDiverse elemente din lumea creată pot alina, odată întrebuințate cu priceperea medicului, suferința determinată de boală. Dar, și în alinarea trupului, dobândită prin mijloace medicale, bolnavul ar trebui să vadă tot semnul dragostei lui Dumnezeu, care îi dă ușurare, astfel încât să se poată întoarce către cele ale sufletului. Dacă îi este spre folosul sufletesc, spre viața de veci, se va vindeca, iar, dacă îi este util mai degrabă să sufere în continuare, spre pocăință (și chiar spre sporirea răsplății în viața viitoare), nu se va vindeca. Încăpățânarea în vindecare nu este, așadar, o idee bună. Iar atunci când omul ajunge să facă orice pentru a nu suferi, apelând chiar și la puteri necurate pentru a-și ușura boala, aceasta devine, din prilej de pocăință, prilej de păcat de moarte. Pentru o alinare trecătoare, omul ajunge să-și deschidă larg calea către chinurile veșnice, căci demonii nu vindecă, Dumnezeu singur putând da vindecare. Vindecarea, în sens absolut, implică iertarea păcatelor, reîntregirea sufletului, ceea ce singur Dumnezeu poate lucra asupra omului: Intrând în corabie, Iisus a trecut și a venit în cetatea Sa. Și iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Și Iisus, văzând credința lor, a zis slăbănogului: Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Dar unii dintre cărturari ziceau în sine: Acesta hulește. Și Iisus, știind gândurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetați rele în inimile voastre? Căci, ce este mai lesne, a zice: Iertate sunt păcatele tale, sau a zice: Scoală-te și umblă? Dar, ca să știți că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Scoală-te, ia-ți patul și mergi la casa ta. Și, sculându-se, s-a dus la casa sa. (Matei, 9, 1-7) Desigur, pentru omul necredincios a vorbi despre diavol și lucrarea sa este un non-sens la fel de mare precum a vorbi despre rolul mântuitor al suferinței.
Credinciosul, însă, ar trebui să cunoască faptul că demonii sunt vrăjmașii omenirii și că orice părtășie cu ei nu ne poate face decât un imens răuVracii, cu meșteșugul lor, pe mulți i-au tămăduit de boli și pe mulți ce erau bolnavi i-au făcut sănătoși. Numai că pentru aceasta trebuie să fii părtaș la necinstirea lui Dumnezeu. Departe de noi un asemenea gând!Este limpede, dar, că demonii nu vindecă. Dacă, totuși, Dumnezeu le îngăduie cândva să tămăduiască vreo boală, așa cum fac oamenii, este ca să te încerce, și nu pentru că Dumnezeu n-ar ști, ci ca să înveți să nu-i suferi pe demoni nici dacă tămăduiesc [ Sfântul Ioan Hrisostom, din Împotriva iudeilor I, PGB 34, 132-138, PG 48, 854-855, citat în Diavolul și magia..., p. 111). Aici, sfântul folosește conceptul de tămăduire (vindecare) în două accepțiuni - vindecarea reală, care vine de la Dumnezeu (și care implică iertarea păcatelor, reîntregirea sufletului suferind) și vindecarea aparentă (alinarea trupului cu prețul pagubei sufletești), ca lucrare a puterilor întunericului, prin care acestea îi atrag pe oamenii necredincioși sau slabi în credință.
Există și persoane care cred în Dumnezeu, dar existența diavolului nu o admit. Alții consideră că cine „face bine” altora nu are cum lucra cu necuratul, așadar „vindecătorii” sunt „buni” și neapărat „lucrează cu Dumnezeu”.Nefiind dispus să accepte durerea și boala, sau din inacceptarea unei condiții (uneori nu cu mult) diferite de cea a semenilor săi (reflex al orgoliului, intens cultivat în societatea actuală), acesta aleargă către orice soluție, fără a se interesa (ba chiar fără a-l interesa) în ce raport se găsesc aceste soluții și promotorii lor cu Hristos. Nu a fost deloc dificil pentru niște practici care promit și, uneori, chiar oferă „vindecări” pe care medicina „clasică” nu le poate realiza, să „cotropească” o societate al cărei progres tehnologic nu are cum suplini golul din sufletecontemporanul, fie el și ortodox și cu atât mai mult cel neortodox, se închină, de-a dreptul, la știință, nemaipunându-și probleme duhovnicești înaintea acestui idol al omului „emancipat”, îndoiala față de lucruri prezentate drept științifice fiind semnul de rușine al „înapoiaților”, al „fundamentaliștilor” și „fanaticilor”. idolatrizarea științei, alături de indisponibilitatea de a accepta suferința, îi face pe unii să recurgă la păgânismul prezentat drept știință.
Un homeopat absolvent de studii superioare, cu calificare obținută în străinătate și/sau care afișează (și) cunoștințe din „alopatie”, anatomie, fiziologie, biochimie ș.a.m.d. impresionează publicul cu nivel mediu de educație (pacienții lipsiți de educație formală fiind convinși,este asigurat. Dacă are diplomă în medicină, aceasta îi aduce „puncte în plus” în ochii publicului, iar dacă nu, se aplică judecata conform căreia respectivul este un „original”, un „pasionat” autodidact, eventual un „deschizător de drumuri”.Dacă se mai și prezintă drept un om credincios, această aparență va adormi și ultimele zvâcniri ale conștiinței unor „pacienți” care nu trec, în credința lor, dincolo de analiza superficială conform căreia binele trupului este egal cu binele absolut."
Oana Iftime – Alexandru Iftime
Last edited by antiecumenism; 04.03.2013 at 20:24:41.
|