Citat:
Īn prealabil postat de stefan florin
cred in traditie, dar nu in toata. Sa-ti dau un exemplu. In Mineiul ortodox pe luna iunie, la sarbatoarea Sf. Apostoli Petru si Pavel, scrie ca Petru a fost episcopul Romei si ca tot aici ar fi murit. Totul se bazeaza pe...TRADITIE. NINIC documentat. DOAR traditie. Eu am postat link-ul acesta http://saccsiv.wordpress.com/2011/09...-petru-la-roma unde Sf. Nectarie de Enghina dovedeste cu argumente biblice ca Ap. Petru NU a fost episcopul Romei. Atunci cum sa cred ca TOATA Traditia e buna, mai mult...e si sfanta? Este si Traditie buna. Chiar Hristos a respectat-o (Ioan 10:22-sarbatoarea inoirii templului facea parte din traditia iudaica. Acesta sarbatoare nu se gasea in Lege, nu era poruncita de Dumnezeu), dar cand Traditia NU era buna, Hristos a condamnat-o (Marcu 7: 6-13)
|
Bine, ideea ca TOATA Traditia ar fi sfinta e ce numesc eu "bisericism", sau "maraiala subiectiv-tribala". Aici iti dau dreptate. Pe de alta parte, sunt parti clare de sfintenie si initiere mai profunda in misterul crestin, daca vrei, in ceea este numit sfinta traditie. De exemplu, sper ca nu iti pierzi sufletul, indepartindu-te de ajutorul nepretuit al Maicii Domnului, necrezind ca a fost inviata de Fiul Ei (atentie NU a inviat singura, ca Domnul!) si urcata cu trupul si sufletul la Cer, direct in Primul Cer, unde "e mai presus de Heruvim si Serafim"? Aceea chiar e traditie sfinta. "Sfintirea"
oricarei traditii se adreseaza needucatilor, adica maselor, iar "sfintii politici", alta bisericeala politica, facuti de dragul/frica conducatorilor lumesti, se adreseaza "sefului" si maselor deopotriva.
Concluzie: cam des, in istoria ei controversata dar stabatuta de sfintenie, biserica a cam abuzat si demonetizat cuvintul "sfint"...